Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidsdömde Jardeberg fick nej på nytt

Livstidsdömde örebroaren Tobias Jardeberg löper fortfarande risk att återfalla i allvarlig brottslighet. Det anser Örebro tingsrätt som på nytt nekar honom ett tidsbegränsat straff.

Annons
Tobias Jardeberg i tingsrätten för några år sedan.

Det är tredje gången som Jardeberg ansöker om att få sitt straff tidsbegränsat. Men trots att Jardeberg har fortsatt att utvecklas positivt i fängelset säger rätten nej till hans begäran.

Orsaken är att det finns risk för att han kan begå nya våldsbrott. Just återfallsrisken är den tyngst vägande faktorn vid en bedömning om ett livstidsstraff ska tidsbegränsas eller inte.

Örebro tingsrätt skriver att Jardeberg har en missbruksproblematik och att han inte genomgått ett tolvstegsprogram för att komma till rätta med det problemet. Rätten pekar också på att Tobias Jardeberg själv sagt att han kan få paranoida tankar i vissa situationer.

Ytterligare en faktor är att Jardeberg haft få permissioner där han kunnat pröva de nya insikter han skaffat sig i fängelse. Det hjälper inte att han skött sig under många år, har ett bra socialt kontaktnät, studerar med mera.

Tobias Jardeberg är dömd för att tillsammans med en annan man ha mördat en Filipstadsbo i Silvergruvan utanför Hällefors. Mordet i mars 2000 beskrevs som en ren avrättning.

Jardeberg rymde 2004 från fängelset i Mariefred genom att ta gisslan.

Mer läsning

Annons