Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusa idéer om mackapären

En hembränningsapparat? Eller en annan slags brännare? Ja, vad var det för mackapär vi presenterade på Stadsliv för några dagar sedan?

Annons
En slags brännare? Eller vad är detta för något?

Det var örebroaren Lars-Olov Hjelm som kom upp på redaktionen med något som liknade en kanna i mässing. Olle Logrell i Odensbacken gissar att det är en karbidlampa som fylls med vatten och karbid som bildar en gas, vilken passerar rören till en öppning på sidan. ”Skruva av locket, tänd på och du har en hyfsad belysning”, skriver Logrell.

Örebroaren Sune Grafver som presenterar sig som "Sveriges störste samlare av ovanliga saker", är säker på sin sak. Mackapären är förvärmare till en tändkulemotor, skriver Sune i ett brev. Signaturen Stig är inne på samma sak, att det är en förvärmare, men till en Primus kokare. ”Den användes i början av 1900-talet när inte el fanns”, hävdar Stig.

Signaturen BOP tipsar om att det går att gå in på Youtube, där det finns en beskrivning har man med några plåtburkar kan tillverka en liknande mackapär. Det är för övrigt en slags brännare. Adressen är: www.youtube.com/watch?v=yfPBfSLrR_c.

Till de mer udda förslagen som kommit in räknar vi Lasse Anderssons idé om att mässingsprylen är en hembränningsapparat! Hmm. En rese-hembrännare? Några mängder sprit lär inte komma ut ur den. Bara en hutt i så fall.

Vad ska man tro? Har du fler tips eller åsikter? I så fall - kommentera här på webben.

Mer läsning

Annons