Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal moderat om tiggarförslag: Intressant

Två tunga namn inom Moderaterna föreslår skärpta lagar för att komma åt tiggeriet. Det lokala moderata kommunalrådet Anders Åhrlin (M) tycker att förslaget är ”intressant”.

Annons

– Jag tror det är svårgenomförbart att kriminalisera organiserat tiggeri, för det är svårt att definiera vad ”organiserat” är. Men detta är inget förslag om totalförbud, det är viktigt att poängtera, säger Anders Åhrlin (M).

Bland annat skriver partisekreteraren Tobias Tobé (M) och tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) på DN Debatt i dag att ordningslagen bör skärpas och att kommuner borde få laglig rätt att utföra avhysning själva, utan polisens hjälp.

Tycker du att det i sin helhet är ett bra förslag?

– Jag tror att det är nödvändigt att vi får upp det här till diskussion och jag tror det här öppnar för en bra debatt i partiet. Förslaget är intressant för det går inte så långt som att säga ”kriminalisera tiggeriet”. Utan här diskuterar man hur vi kan komma åt en organisering där bakom. Problemet är i grunden fattigdomen, säger Anders Åhrlin (M).

Rätten att avhysa tillfälliga boplatser – behöver kommunen ha den möjligheten?

– Jag tycker möjligheten borde finnas. Till viss del finns den redan i dag beroende på hur man ser på lagstiftningen. Vi vill inte att det ska uppstå kåkstadsliknande områden i Örebro. Det kan inte jag acceptera. Det gynnar inte någon utan det låser fast människor i ett utanförskap, säger Anders Åhrlin (M).

Rikard Edefors, pastor och föreståndare vid Korskyrkan i Örebro, har jobbat mycket med EU-migranter vid härberget Vinternatt. Han tror inte på förbud.

– Det tar bort saken ur vår åsyn men det löser inte problematiken på något sätt. Jag tror att man måste angripa roten till problemet och det är en fråga på helt andra nivåer. Det är fråga för EU och regering, säger Rikard Edefors.

Där delar Åhrlin (M) och Edefors åsikt: Frågan måste upp på EU-nivå. Men tillskillnad från Anders Åhrlin (M) tycker inte Rikard Edefors att kommunen ska avhysa tillfälliga boenden.

– Det tänker jag också är fel att angripa. Ordna vettiga boplatser istället för avhysning, säger Rikard Edefors.

Ledarbloggen: Är det bara planlöst tiggeri som ska tillåtas enligt m?

Mer läsning

Annons