Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala företagare kan bli majoritetsägare 

De tio privata ägarna i Gustavsvik kan bli majoritetsägare. Örebroporten vill sälja sex procent av kommunens aktier.

Annons

Just nu äger Örebro kommun 51 procent av aktierna i Gustavsvik Resort AB. Resten ägs av tio lokala företagare som bildat bolaget Gustavsviks intressenter AB. Går försäljningen igenom så får de privata ägarna 55 procent av aktierna.

Lennart Bondeson (KS) är ordförande i Örebroporten, och tror att på sikt kommer kommunen att släppa ifrån sig ännu mer andelar av Gustavsvik, som står inför omfattande investeringar när det gäller själva nöjesbadet, samtidigt som det finns stora visioner för utveckling av hela området.

De styrande i Örebro ser bara positivt på att det privata ägarbolaget vill gå in och satsa och ta mer ansvar för Gustavsvik.

- När vi påbörjade den här diskussionen i kommunen var det ju också med uppdraget att sälja, säger Lena Baastad (S).

Lennart Bondeson säger att han ändå uppfattat att ägarna vil fortsätta utveckla Gustavsvik tillsammans med kommunen, och säger att det varit intressant att sitta i en blandad styrelse.

Bo Sandberg, ordförande för Gustavsviks intressenter AB, säger att förändringen från minoritetsägare till majoritetsägare inte är så dramatisk som det låter, eftersom bolaget har ett aktieägaravtal som kräver enighet runt strategiska beslut som investeringar och avveckling.

- Som privata ägare får vi inte mer inflytande, men vi visar varandra och omvärlden att vi är beredda att satsa.

Han tycker att en större privat ägande är en logisk följd av de beslut som Gustavsviksbolaget står inför.

- Det handlar om ganska stora investeringar som bygger på kommersiella beslut och som sker på kommersiella villkor.

Försäljningen ger Örebro kommun drygt 3 miljoner kronor, men först krävs beslut i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Frågan blir därmed inte slutgiltigt avgjord förrän i december.

Vänsterpartiet har redan signalerat att man ställer sig kritisk till att sälja anläggningen och ser badet som en viktig samhällsresurs för motion och rekreation.

- Socialdemokraterna visar mer och mer att de tänker slå rekord i utförsäljning av det som örebroarna varit med om att äga tillsammans. Det gäller inte bara fritidsanläggningarna i Kilsbergen utan nu även Gustavsvik, säger Murad Artin (V) i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons