Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löneavdrag för "otillåtetmaterial" på jobbdatorn

Den 38-årige mannen ändrade en inställning på sin jobbdator för att komma åt "otillåtna" webbsidor. Men IT-säkerhetschefen upptäckte och anmälde mannens tilltag.

Annons

Mannen är anställd vid en avdelning på Transportstyrelsens kontor i Örebro. Den 9 december i fjol fick avdelningschefen indikationer på att 38-åringen surfade på "otillåtna" sidor och laddade ned material av "otillåten karaktär". Myndighetens IT-säkerhetschef genomförde en utredning för att fastställa användaridentiteten, tidpunkter och innehåll. Utredningen visade att det rört sig om relativt omfattande nedladdning av "otillåtet" material. Det framkom också att den anställde ändrat en inställning på sin dator för att bereda sig åtkomst till sidor som normalt är spärrade för besök.

Polisanmälan

En del material var av en sådan karaktär att avdelningsledningen misstänkte att det kunde vara olagligt - man gjorde därför en polisanmälan. Den 17 december hämtade polisen 38-åringens dator för att kunna utreda eventuellt brott. Tre dagar senare rapporterade polisen att materialet inte bedömdes vara av "brottslig karaktär".

Avdelningsledningen beslutade i samband med detta att den anställde tills vidare fick sköta sitt arbete hemifrån - ärendet anmäldes till Transportstyrelsens personalansvarsnämnd. Nämnden har nu beslutet att 38-åringen får ett löneavdrag i en månad. Om ytterligare förseelser uppdagas riskerar han uppsägning.       

Mer läsning

Annons