Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lössen bajsbombar från lindarna

Örebro kommun tvingas sanera gatorna från klibb och kladd. Det är en bajsattack från bladlössen som just nu sitter i lindarna och hetsäter växtsaft. Ut kommer lusbajs, som är nästan ren sockerlösning.

Annons

Lindar är vanliga träd i städer, eftersom de är tåliga och anpassningsbara i stadsmiljö. Men de har en nackdel — bladlusbajs!

Kring Stortorget i Örebro har lusbajset blivit som klister i sommarvärmen. Personal från tekniska förvaltningen har varit ute och spolat med vatten under träden på stan.

- Bladlössen sitter på lindarna och äter växtsaft. Växtsaften är inte direkt någon GI-diet, den innehåller mycket socker och väldigt lite protein. För att få i sig tillräckligt med protein äter lössen kopiösa mängder, och det som kommer ut är nästan ren sockerlösning, berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Klibbet är så rikligt under en del träd att det nästan känns som att skorna fastnar. Parkerade bilar kan bli helt kladdiga och ibland kan den som passerar under få droppar på sig. Men geggan är inte farlig och går lätt att ta bort med vatten.

- Den kallas också honungsdagg med ett mer romantiskt namn.

Lusfrosseriet pågår under några veckor nu på sommaren.

- I år märks det extra tydligt eftersom det inte har regnat, säger Didrik Vanhoenacker.

Mer läsning

Annons