Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnet före stormen i Mali

Markus Allard och Edvard Welander från Örebro som befinner sig i Mali just nu har inga planer på att åka hem, trots att läget i landet är oroligt efter att upprorsstyrkorna tagit makten efter en kupp.

Annons
Kaotiska scener utspelar sig i Malis huvudstad Bamako.

- Det är överraskningar hela tiden. Vi trodde att vi hade koll på läget, men så blev det stadskupp, säger Markus Allard, distriktsordförande för Ung vänster i Örebro.

Han och Edvard Welander, som båda är aktiva i Vänsterpartiet, har under en tid befunnit sig i Mali för att arbeta med presidentvalet.

- Jag vill definitivt inte åka hem. Vi vet att vi riskerar livet, men vi kommer bara att åka hem om partikamraterna här i Mali tycker att vi ska göra det. Det är vår jävla plikt att vara här, säger Markus Allard.

Är ni rädda?

- Nej, inte mer rädd än vanligt. Det jag verkligen är rädd för är att utländska krafter, som till exempel Frankrike, lägger sig i. Det kommer att göra situationen värre. Vi hoppas att valet sker så snabbt som möjligt.

Vad händer härnäst?

- Vi försöker få tag på våra partikamrater, men de har mycket att göra just nu. Så vi avvaktar. Men folk är, trots utegångsförbudet, utomhus. Folk jobbar på som vanligt och barn leker på gatan.

- Vanligt folk är förbannade. Det har inte varit några ”pro-presidentdemonstrationer”. Troligtvis är det något slags lugn före stormen nu, säger Markus Allard.

Mer läsning

Annons