Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukas mötte sin räddare

Ingen visste var tvååriga Lukas tagit vägen efter en utflykt med förskolan. Helt plötsligt var han bara borta. För första gången träffar föräldrarna mannen som kanske räddade livet på deras son.

Annons
Lyckligt slut. – Tack för att ni förmodligen räddade livet på min son, säger Robert Jonsson med sin son Lukas i knät. Mikael Sunsdtröm och hans dotter Josefin Gustafson var de som hittade den försvunna pojken.

När NA träffade familjen Jonsson första gången visste de inte vem som räddat deras son den där dagen i oktober. Lukas hade varit på utflykt med förskolan när han plötsligt försvann. På något sätt hade den lilla pojken helt på egen hand lyckats gå från Sörbyskogen och över Glomman, den stora vägen som går genom Adolfsberg.

– Jag såg honom stå och gråta alldeles ensam på parkeringsplatsen. Vi förstod att något var väldigt fel och stannade bilen på en gång, säger Mikael Sundström, som själv är pappa till fem barn.

Mikael och hans dotter Josefin som var med i bilen hoppade ur.

– Vi pratade med honom men han bara grät. Jag funderade på om jag skulle ringa polisen. När jag lyfte upp honom slutade han gråta. Pojken hade en sådan där dagisväst på sig så jag förstod att han måste gått vilse, säger Mikael.

De bestämde sig för att åka till närmsta förskola med pojken.

– Jag satt bredvid honom i baksätet och pratade med honom, säger Josefin Gustafsson.

Men den första förskolan de åkte till var fel. Personalen anade dock vilken förskola Lukas kom ifrån och ringde dit. Det visade sig att det stämde. Mikael och Josefin skjutsade pojken till rätt förskola och lämnade honom där.

Det var länge en gåta för föräldrarna vilka det var som hittade deras son.

– Jag är så otroligt glad över att det var du som hittade honom. Det kunde egentligen ha varit vem som helst som gjorde det. Med tanke på allt som händer i Örebro nu för tiden vet man aldrig hur det kunde ha gått, säger Helen Jonsson, Lukas mamma.

Lukas pappa Robert Jonsson håller med.

– Det känns jättebra att få tacka dig personligen för det du gjorde. Du kan ha räddat livet på Lukas, säger Robert.

Mikael och Josefin har länge funderat på det som hände med Lukas. När Mikael satt med tidningen i tisdags visste han inte att det var Lukas han läste om.

– Det tog en stund innan jag förstod att det var jag som var personen som nämndes i texten. Det var en märklig upplevelse, säger Mikael.

Mer läsning

Annons