Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M lovar alla tak överhuvudet igen

Kent Persson (M) vill se en "Tak-över-huvudet-garanti" så att ingen ska behöva bo på gatan.

Annons
Kent Persson. (M). vill satsa på social välfärd kommande mandatperiod.Etta på Järntorget. Det här kan vara ett boendealternativ för den som inte har något annat.

Kent Persson (M) hoppas bli ledande kommunalråd i Örebro och putsar på ”nya” moderaternas profil som välfärdsparti. På sin blogg skriver han att han vill se en ”tak-över-huvudet-garanti” för att ingen ska behöva bo på gatan. Men frågan är vad det är värt som vallöfte när det redan finns i kommunens ”Handlingsplan mot hemlöshet” från 2007?

Det är också ett löfte som moderaternas nuvarande ledande kommunalråd, Inger Högström Westerling la fram i november 2006.

– Programnämnd Social välfärd har arbetat mycket med den här frågan, men jag tror vi kan göra mer, säger hon i dag.

– Vi har trots ansträngningarna inte nått ända fram. Politikens uppgift är att formulera vart vi vill och fyra år går fort. Hade vi inte haft några bostadslösa i Örebro hade vi inte behövt förnya det här löftet, säger Kent Persson.

– Vill man att det ska hända något på det här området, måste frågan prioriteras och då handlar det om att anslå mer pengar och det vill jag göra kommande period.

Han skriver på sin blogg att hans politiska engagemang grundar sig mycket på att hjälpa dem som inte kan föra sin egen talan.

Men att tala om tak över huvudet löser väl inga grundläggande problem?

– Nej, men ingen ska behöva sova ute. Vi måste också satsa på till exempel en enklare form av vårdmottagning. Många är bostadslösa utan att vi har kontakt med dem och en sådan mottagning skulle vara ett sätt att få det.

Persson vill också se andra satsningar på bostäder i kommunen, fler studentbostäder och bostäder för andra unga.

– För bostadslösa måste det bli fler platser på härbärgen och akutboenden, kanske i samarbete med frivilligorganisationer. Kommunen måste också gå in med garantier så att hyresvärdar kan hyra ut till människor med svag ekonomi. Det arbetat har påbörjats, men behöver utvecklas.

”Nya” moderaterna vill profilera sig som ett välfärdsparti.

– Det är klart att sådana här förslag ligger i den riktningen, säger Jan Olsson professor vid Örebro universitet med inriktning på olika demokratifrågor. Nästa fråga är om de lever upp till det. När det gäller frågan om bostadslösa är det en mycket större fråga än enbart tak över huvudet.

– Det handlar om att få människor som lever i utanförskap inkluderade, att skapa förutsättningar inte bara för bostad utan också arbete och annat som gör att det ger dem plats i samhället.

2005 gjorde Socialstyrelsen en stor undersökning om hemlösheten i landet. Den visade på höga tal för Örebro. 2009 gjordes en uppföljning, som visade att antalet hemlösa minskat med 78 personer till 316. Under den aprilvecka räkningen gjordes, fann man tre uteliggare medan nio personer bodde på härbärge.

2007 antog kommunen en handlingsplan mot hemlöshet och utan att ha någon detaljerad statistik, så tycker Lene Engstrand, som är gruppledare i arbetet med övergångsbostäder inom social välfärd att det blivit bättre.

– Men det kan vara mycket arbete som tar lång tid att hjälpa människor till ett eget boende som de klarar av, säger hon. Man kan säga att det är när de fått tak över huvudet, som arbetet börjar.

Mer läsning

Annons