Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M + V: Alla ungdomarska få tre veckors jobb

Valfläsk eller inte – nu backar politikerna i frågan om feriepraktik.

Annons

Både Murad Artin (V) och Kent Persson (M) är beredda att släppa till fyra miljoner för att alla behöriga ungdomar ska få tre veckors sommarjobb.

I går skrev NA att det fattades pengar till de ungdomar som var behöriga till feriepraktik i kommunen. För att lösa problemet skulle de flesta ungdomar få ett sommarjobb på två veckor i stället för tre, vilket har varit praxis de senaste åren i Örebro.

Kände inte till

Ungdomarna skulle få samsas om tid och pengar och på så vis räddade politikerna löftet om garanterad feriepraktik.

Men i dag backar politikerna. Moderaterna med hänvisning till att de inte kände till hur illa ställt det var. Kommunalrådet Kent Persson fick läsa om det i NA på morgonen. Han anklagar Murad Artin (V) som är ordförande i vuxenutbildningen och arbetsmarknadsnämnden.

– Att Murad som ordförande i nämnden inte hade lyft frågan vare sig där eller till kommunstyrelsen så att vi kunde ge ett tilläggsanslag är märkligt.

– Vi har gjort en fantastisk satsning på åtgärder för ungdomar, nästan 20 miljoner. Där fanns också feriejobben med så det är ytterst konstigt att de inte var finansierade, säger Kent Persson.

Tvingad att kompromissa

Murad Artin säger att han lagt förslag på sju miljoner i sin skuggbudget men att han tvingats att kompromissa med andra partier. Nu hoppas han att Kent Persson hör av sig och att de kan vara överens om fyra miljoner.

– Det är viktigt att veta att Örebro satsar mycket mer än alla andra kommuner i landet på feriearbeten för ungdomar. I år har Västerås 800 platser, Eskilstuna 500 och Botkyrka 1 000 platser, så vi är överlägsna, säger Murad.

Även socialdemokraterna är för att skjuta till pengar till tre veckors feriearbeten. Så här skriver de i ett pressmeddelande ”Socialdemokrater är beredda att ihop med Vänsterpartiet skjuta till mer pengar så att Örebro kommun kan erbjuda våra unga sommarjobb i tre veckor. Det förutsätter att vi får styra kommunen efter omvalet den 15 maj.”

Högre kvalitet

Förra året framfördes en del kritik mot de feriearbeten som erbjöds ungdomarna. Det fanns inte tillräckligt många jobb så vid flera arbetsplatser fick de mest sitta av tiden eller utföra meningslösa sysslor.

Men i år ska det bli ändring på det.

Thomas Strömberg på Örebro kommun arbetar bland annat med att hitta och fördela sommarjobben.

– Antalet feriearbetare har under tid varit ganska konstant på runt 1 200 jobb.

– Förra året skulle vi få fram fler platser, runt 2 000, och då sviktade kvaliteten. I år har vi ganska enkelt fått fram 1 500 ferieplatser och vi har också tagit beslut på att vi ska besöka alla platser och kolla så att ungdomarna har rätt handledning och schyssta arbetsuppgifter.

All information om kommunens feriarbeten finns på hemsidan.

Mer läsning

Annons