Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill att Baastad granskas om vindkraftsaffär

Moderaterna kräver att revisorerna ska granska Lena Baastads (S) agerande som styrelseordförande i Utvecklingsbolaget Örebro-Kumla AB i samband med förvärvet av 49,9 procent av aktierna i vindkraftsbolaget Slottsvind AB för 18 miljoner samt gå i borgen för ett lån på 68 miljoner, vilket ska ske genom dotterbolaget Vindkraft i Örebro-Kumla AB.

Annons

-Det är mycket pengar att riskera utan att alla korten är på bordet. Vi har inte ens sett en värdering, säger Anders Åhrlin (M) i ett pressmeddelande.

Projektet med de sex vindkrafterverken i Laxå kommun ägdes tidigare av företaget Triventus AB. Det bolaget är numera under rekonstruktion. Styrelseordföranden Klas Gustafsson startade dock företaget Slottsvind AB i november, där han också är ordförande i styrelsen, och byggrätterna för de sex vindkraftsverken ligger i det bolaget nu.

-Antingen har man inte gjort en grundläggande kontroll av vad man köper eller så försöker man föra oss bakom ljuset. Det är så mycket konstigheter i den här affären att hälften vore nog. Jag kommer därför under dagen begära att kommunens revision granskar Lena Baastads agerande, säger Anders Åhrlin (M), gruppledare.

Resterande aktier, 50,1 procent, i Slottsvind AB köps av energibolaget Bixia. Affären måste godkännas av kommunfullmäktige i Kumla och Örebro.

Björn Sundin, (S), ordförande i Kumbro Vindkraft kommenterar Moderaternas kritik:

- Det här ärendet skiljer sig inte från andra affärer som kommunfullmäktige ska ta ställning till. De avtal som behövs för att affären ska vara komplett ska finnas på bordet innan kommunfullmäktige fattar beslut, säger han i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons