Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M) vill sänka skatten rejält

Kent Persson (M) går ut hårt och vill sänka skatten med 50 öre redan denna mandatperiod. Det är en dubbelt så hög skattesänkning jämfört med vad moderaterna sa i höstas.

Annons

Politiskt vakuum råder i Örebro. Alla väntar fortfarande på besked. Ska det bli ett omval eller inte? Under tiden verkar valrörelsen ha kommit igång. Blogginläggen och pressmeddelandena accelererar, nu senast om skatten.

”Min bedömning är att skatten ska sänkas på sikt med minst en krona”, skrev kommunalrådet Kent Persson (M) nyligen på sin blogg.

Det är visserligen ingen nyhet att moderaterna vill sänka skatten. Redan före valet sade moderaterna att skatten ska sänkas med en krona på sikt, det vill säga om 8-10 år.

Snabbare

Skillnaden är att Kent Persson (M) nu tror att skattesänkningen kan genomföras snabbare eftersom ekonomin ser bättre ut. 2013 och 2014 borde skatten kunna sänkas med totalt 50 öre, tror han.

Koalitionspartierna har tidigare sagt att de ska hålla ihop och att de bedriver en gemensam valrörelse. Men när det gäller skattefrågan har de olika budskap.

Fredrik Persson (MP) tar inte ställning utan säger att det inte är aktuellt att sänka skatten just nu. Rasmus Persson (C) utesluter inte en skattesänkning senare, men säger att det först finns behov inom äldreomsorg och skola som måste tryggas.

Tar avstånd

Lennart Bondeson (KD) tar däremot tydligt avstånd från en skattesänkning.

– Jag har väldigt svårt att se hur vi skulle kunna sänka skatten. Behovet inom skola och äldreomsorg kommer att öka, säger Lennart Bondeson (KD).

Även Folkpartiet vill sänka skatten. Före valet trodde de till och med på en större skattesänkning än moderaterna, 20-50 öre redan denna mandatperiod.

Staffan Werme (FP) håller alltså med Kent Persson om inriktningen, men de verkar oense om statistiken. När Kent Persson säger att Örebro kommun har 1 krona högre skatt än jämförbara kommuner är det ett faktafel, anser Staffan Werme.

Sä här tycker övriga partier

Ska skatten sänkas i Örebro kommun?

Vänsterpartiet: Nej.

Socialdemokraterna: Nej. Kristdemokraterna: Nej. Miljöpartiet: Inte just nu, men kanske senare. Centerpartiet: Inte just nu, men kanske senare.

Moderaterna: Ja. 50 öre denna mandatperiod, en krona på sikt.

Folkpartiet: Ja. 20-50 öre denna mandatperiod.

Sverigedemokraterna: Nej. Inte denna mandatperiod, men kanske på sikt.

Mer läsning

Annons