Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten vill införa heltidsrätt

Inom tre år kommer deltidsanställda inom social välfärd i Örebro kommun att få rätt att gå upp till heltid om den politiska majoriteten får som den vill. Antalet delade turer kommer också att minska, men inte avskaffas fullt ut.

Annons

På måndagen presenterade de styrande politikerna i Örebro resultatet av den pilotstudie som gjorts på fyra olika arbetsplatser under en längre tid inom kommunen.

Och resultatet av den studien visar, enligt politikerna, att det går att öka sysselsättningsgraden och minska antalet delade turer inom de befintliga ekonomiska ramarna.

– Men att helt ta bort de delade turerna går inte. Då skulle det behövas ett tillskott på omkring 140 miljoner kronor, förklarade kommunalrådet och centerpartisten Rasmus Persson på måndagens presskonferens.

I pilotstudien ökade sysselsättningsgraden med omkring fyra procent och antalet delade turer minskade i de verksamheter som var ”försökskanininer” under den period försöket genomfördes. Och tanken är nu att resultatet av den här pilotstudien ska bli verklighet inom hela verksamheten social välfärd, där bland annat hemtjänsten ingår.

– Vi har redan en ganska hög sysselsättningsgrad inom kommunen, den ligger idag på drygt 90 procent, hävdade kommunalrådet Lennart Bondeson, (KD).

– Sen ska man också komma ihåg att alla inte vill jobba heltid även om möjligheten erbjuds. Människor befinner sig i olika stadier i livet och för en del passar det bra att under en period arbeta deltid. Äldre kanske inte heller orkar jobba heltid men inom kommunen måste det också finnas plats för de människorna.

Att förslaget skulle gå att genomföra utan att det tillförs nya ekonomiska medel tror kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad, (S), är fullt möjligt.

– Man kan nå rätt långt med en mer aktiv schemaläggning. Vi har heller inte haft något IT-stöd för såna saker, men det har vi köpt in nu.

– När det gäller att lägga scheman är det också oerhört viktigt att man får personalen med sig, att dom blir aktiva i det arbetet. Kvaliten i omsorgen får heller inte bli sämre.

– Det ställer också krav på personalen, de måste vara beredda på att kanske jobba på flera avdelningar för att de ska kunna arbeta heltid, flikade Rasmus Persson in.

Oppositionsrådet Karolina Wallström, (FP), är inte på något sätt emot att anställda erbjuds heltid. Men hon är tveksam till att det i förslaget sägs att det ska vara en rättighet.

– Tror mer på att det borde vara en möjlighet. Och verksamheten måste ju i första hand vara till för det som behöver den, inte för de anställda.

– Men går det att genomföra så är det ju förstås bra.

Det moderata oppositionsrådet Anders Åhrlin är försiktigt optimistisk till förslaget.

– Det är bra om framförallt kvinnor kan få gå upp och jobba heltid. Det välkomnar vi.

– Men det här lovade ju sossarna inför förra valet också. Frågan är bara om de menar allvar nu?

Mer läsning

Annons