Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mål för grönare kommun antogs

Det ska vara lätt att göra rätt miljöval i Örebro kommun. Det är en tanke bakom det nya miljöprogram som har antagits.

Annons

Det nya miljöprogrammet bygger på de 16 nationella miljömålen. I Örebro har man sedan brutit ned dessa till fem fokusområden, som konkret ska visa på hur man når ett hållbart samhälle.

– Det ska vara styrande för kommunala verksamheter och bolag, men även för planering. Det ska underlätta och visa på vad som är det ekologiska perspektivet, sade Gabriella Blomgren (MP) i samband med beslutet i kommunfullmäktige.

Hon betonade att det ska vara smidigt och lönsamt att göra hållbara val för alla som bor i Örebro kommun, och för dem som gör besök här.

– Det ska vara enkelt att göra rätt. Det är vad det här programmet visar på, säger hon.

Peter Dahlgren (S) underströk hur viktigt det är att miljöprogrammet inte blir en papperstiger. Det måste användas aktivt och uppdateras när det behövs.

– Vi står inför enorma utmaningar när det gäller miljö och klimat, men vi är beredda att ta ansvar. Det är den signal vi ger med det här miljöprogrammet, sade han.

Av det följer att programmet kommer att märkas av. Han tog upp tre saker som han menade kommer att påverka medborgarna.

– Vi säger att våra transporter egentligen är alldeles för stora, särskilt med bil och lastbil. Vi måste planera staden annorlunda, sade han. Det andra exemplet handlade om tätare och resurssnålare bebyggelse, och till sist tog han upp en säker och miljöanpassad avfallshantering.

– Vi vill att det ska vara lätt för örebroarna att hantera sina sopor och avfall. Då måste kommunen vara beredda på att exempelvis använda ambulerande återvinningscentraler för att hjälpa människor att ta hand om sina sopor, och inte krångla till det, sade Peter Dahlgren.

Miljöprogrammet antogs. Det ska vara en flitigt använd kompass som ska visa vägen mot ett grönare kommun.

Mer läsning

Annons