Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma som dödade baby bör psyktestas

Mamman som misstänks för att ha dödat sitt spädbarn bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det anser både åklagaren och försvarsadvokaten.

Annons

Den tre dagar långa rättegången mot den mordmisstänkta kvinnan avslutades på torsdagen. Åklagaren Karin Lindell förklarade att mamman är skyldig till mord och att gärningen motsvarar cirka 14 års fängelse.

Men vilket straff kvinnan bör få kan man inte gå in på nu, enligt åklagaren.

– Jag anser att hon bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning först, säger Karin Lindell till NA.

Försvaret håller med

Även försvaret ställde sig bakom det kravet.

– Min klient har sagt att hon mått psykiskt dåligt under lång tid och att hon vill ha vård. Vilken form av vård det i så fall skulle bli frågan om får man ta ställning till efter den rättspsykiatriska undersökningen, säger försvarsadvokaten Ester Andersson Zandvoort.

Mamman nekar till mord, men erkänner grov misshandel och vållande till annans död. Hon medger att hon orsakat barnets skador men att det aldrig var meningen att dottern skulle dö.

Om tingsrätten skulle komma fram till att mamman hade uppsåt att döda flickan menar försvaret att det i så fall rör sig om barnadråp.

– Under inga omständigheter anser vi att hon bör dömas för mord, säger Ester Andersson Zandvoort.

Barnadråp

Barnadråp är ett brott som enbart mödrar som dödar sina barn kan dömas för. Dråpet kan då förklaras med att mödrarna mår psykiskt dåligt efter graviditeten. Straffet för barnadråp är högst sex års fängelse, medan den som döms för mord riskerar livstid.

Karin Lindell anser att barnadråp inte kan bli aktuellt.

– Kvinnan har mått dåligt under en längre tid, men hennes tillstånd är inte knutet till själva nedkomsten. Det anser jag vara en förutsättning för att kunna dömas för det här brottet.

På torsdag i nästa vecka kommer tingsrätten att meddela beslut eller dom i målet. Under tiden ska mamman vara kvar i häktet.

Mer läsning

Annons