Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man åtalad för jaktbrott

Med hö, ärtor och säd lockade mannen över de vilda djuren från grannmarken. Nu har örebroaren åtalats för jaktbrott – precis som pappan några år tidigare.

Annons

Den 40-årige mannen jagade på en annan persons mark. Han hade tillstånd av ägaren till det.

Men han var uppenbarligen inte nöjd med utbudet av vilt på den lilla markplätten. Därför beslutade han sig för att anlägga utfodringsplatser alldeles i närheten av grannfastigheten. På så sätt skulle han locka över djur till ”sin” mark.

Men ägaren till grannfastigheten upptäckte hans tilltag sommaren 2009.

– Då gick vi inte till polisen utan nöjde oss med att samla bevis i form av foton med mera, berättar grannfastighetens ägare för NA.

"Ren provokation"

I januari 2010 stötte han sedan på 40-åringen och uppmanade honom då att sluta upp med utfodringen.

– Jag talade om för honom att det han höll på med var förberedelse till brott. Då flyttade han utfodringen. Men i stället anlade en ny plats bara tio meter från vår mark. Det var en ren provokation, säger markägaren.

I februari 2010 polisanmälde han 40-åringen. Med sig hade han bland annat bilderna från de två utfodringsplatserna.

Byggde jakttorn

Nu har 40-åringen åtalats för brott mot jaktlagen. Enligt 34:e paragrafen är det förbjudet att locka över vilt från någon annans mark om syftet är att skjuta djuren. Och det hävdar åklagare Karl-Erik Antonsson att han hade.

– Ja, i och med att han hade byggt jakttorn där, säger Antonsson.

Däremot är det inte bevisat att 40-åringen verkligen skjutit något djur, även om det finns mycket som talar för det.

– Det fanns blodspår på båda ställena så det skulle jag tro, säger ägaren till grannfastigheten.

Pappan dömdes

Det är för övrigt inte första gången som någon i 40-åringens familj åtalats för jaktbrott på den lilla markbiten. I augusti 2008 togs hans pappa på bar gärning efter att ha skjutit en dovhjort som det inte var jaktsäsong på. Dessutom föll skottet långt efter solnedgången och då får man inte jaga över huvud taget.

– En av våra medarbetare hörde skottet och då åkte tre man dit och mötte den här mannen med viltet på plats. Senare kom polisen till platsen och grep honom, berättar grannfastighetens ägare.

Pappan dömdes senare för brottet.

Mer läsning

Annons