Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man döms: Sköt häst under vildsvinsjakt

Mannen som under en jaktkväll i Östernärke sköt en häst i stället för ett vildsvin har nu fått sin dom.
Örebro tingsrätt dömer honom till 100 dagsböter, totalt 19 000 kronor, för brott mot jaktlagen och anser att han varit grovt oaktsam.
Han ska också betala skadestånd .

Annons
(Djuren på bilden har inget med artikeln att göra)

Vid rättegången berättade mannen, som är i 40-årsåldern, att han egentligen befann sig på platsen för att bygga ett jakttorn men blev tillfrågad av en vän om han ville följa med ut och jaga vildsvin. Han tackade ja och satte sig på pass.

Mannen uppgav att han jagat vildsvin utomlands och bedömde att den plats han nu satt på var ganska lämplig för vildsvinsjakt.

Han säger också att instruktionen han fick var att han inte fick skjuta i riktning mot husen men inte upplystes om att det fanns en hästhage en bit bort.

Efter en stund fick han se en fullvuxen vildsvinsgalt som han följde med handkikaren. Han sköt motgalten då djuret befann sig omkring 90 meter bort.

Vildsvinet sprang in i skogen och mannen och jaktledaren gick ut för att söka och fann då den döda hästen.

Tingsrätten skriver i domen att det första domstolen haft att ta ställning till är om det är den åtalade eller någon annan som skjutit hästen och att man kommit fram till att det är mannen som är den skyldige.

Rätten anser också att han skjutit utanför anvisad skottriktning.

Om han misstog sig på galten och hästen eller om skottet passerade galten och träffade hästen anser domstolen att det varit svårt få fram.

Jägaren anses också ha lämnat svepande uppgifter om vad han hade som kulfång.

Domstolens slutsats är att eftersom hästen träffades av skottet har jägaren inte försäkrat sig om ett godtagbart kulfång eller att området var fritt från människor och egendom.

Domstolen dömer honom att betala 16 000 till dem som på olika sätt drabbades av hästens död.

Mer läsning

Annons