Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man får fängelseför knark i frysen

Göta hovrätt tror inte på en örebroares förklaring om att någon lagt drygt ett halvt kilo amfetamin i hans frys. Han döms till tre år och två månaders fängelse för grovt narkotikabrott och andra brott.

Annons

Örebro tingsrätt har tidigare dömt mannen, som är i 20-årsåldern, men han överklagade till horätten. Hans förklaring till att narkotikan fanns i frysen är att någon som vill honom illa lagt den där för att sedan tipsa polisen.

Många besök

Örebroaren uppgav vid rättegången att många personer besökt hans lägenhet och att det kan finnas de som lagt amfetaminet i frysen. Mannen berättade också att han känt sig hotad. Han ville inte nämna namn på någon som kan ha placerat narkotikan.

En polis vittnade om att ingripandet inte föranletts av tips utan allmän spaning, som ledde till gripande och husrannsakan.

Stort värde

Tingsrätten hänvisar i domen till att narkotikan har ett stort penningvärde och att det talar mot att någon annan lagt den där. Rätten framhöll också att ingen annan bodde permanent i lägenheten. Domstolen ansåg att mannens förklaring kan lämnas utan avseende och att mängden talar för att amfetaminet skulle säljas vidare.

Annan mening

En nämndeman i tingsrätten och en assessor samt ett hovrättsråd i Göta hovrätt tyckte annorlunda än majoriteten. De ansåg inte att uppgiften om att någon annan lagt narkotikan i frysen kan lämnas utan avseende. Alla tre ville att punkten om grovt narkotikabrott skulle ogillas. Men det tyckte inte majoriteten. Göta hovrätt ser inget skäl till ändring i tingsrättens dom.

Vapenbrott

Mannen döms också för vapenbrott i och med innehav av en pistol, narkotikabrott, samt brott mot lagen om hälsofarliga varor genom att ha haft 110 milliliter vätska som bedöms som hälsofarlig.

Mer läsning

Annons