Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man fick amputera benet

Sedan en patient tvingats amputera underbenet kritiseras två läkare i Örebro av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Annons

En av dem arbetar på Universitetssjukhuset, USÖ, och den andre på en vårdcentral. HSAN ger båda en erinran, som är disciplinpåföljd.

Ingen av läkarna anser att de agerat fel.

Nämnden konstaterar att läkaren på vårdcentralen inte reagerat på en remiss för uppföljning. När det gäller USÖ-läkaren hänvisar han till att det inte var hans ansvar att behandla. Mannen kom dit för ett besök inbokat av andra skäl. Men nämnden menar att när läkaren ändå bedömde och behandlade kan han inte frånsäga sig ansvar. HSAN anser att han tidigare skulle remitterat till specialist.

Patienten hade smärtor i foten

Läkaren som allra först undersökte anmäldes också men kritiseras inte. Han skickade vidare till provtagning samt röntgen och ordinerade antibiotika. Remissen innebar också att mannen skulle till vårdcentral för uppföljning.

Remissen mottogs av den vårdcentralsläkare som får en erinran. Han bedömde att patienten skulle höra av sig vid behov och lade remissen åt sidan, utan åtgärd.

Några dagar senare hade mannen kontakt med den USÖ-läkare som kritiseras. Besöket var tidigare inbokat av andra skäl. Foten var då kraftigt svullen med rodnad och sprickbildning.

Läkaren såg en infektionsrisk och bytte antibiotika. Efter några dagar återkom patienten och verkade må bättre. Men sex dagar senare fanns en mörk blåsa på stortån och infektionsproverna var försämrade.

Mannen remitterades då till infektionskliniken. Där konstaterades att amputation av underbenet var nödvändig.

Mer läsning

Annons