Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man fick besked om allvarlig sjukdom - begick självmord

Efter ett självmord vill Socialstyrelsen att arbetet med patienter i kris ses över på Universitetssjukhuset i Örebro.

Annons

Mannen som tog sitt liv hade fått besked om att han led av en allvarlig sjukdom. Han vårdades först på en klinik för att sedan remitteras till en annan.

Patienten hade flera kontakter med kurator och läkare och ny medicinering provades. Sex månader efter att han fått besked om sjukdomen tog han sitt liv.

Viktigt med stöd

I svaret Socialstyrelsen fått från en av klinikcheferna framhålls att det ofta förekommer arbete med patienter i kris, och att personalen är van att hantera de reaktioner som kan förekomma. Men det påpekas också att förändringar och förbättringar i arbetet ständigt pågår.

Socialstyrelsen anser inte att det går att bedöma om självmordet kunnat undvikas, men framhåller hur viktigt det är att vården är aktiv med stöd till patient och närstående.

Svårt att bedöma

När det gäller närstående påpekas också att, om patienten inte sagt annat, ska de informeras och göras delaktiga för att lättare kunna stötta.

Beslutsfattarna konstaterar att risken för självmord kan vara mycket svår att bedöma men menar att olika riskbedömningar och ingående samtal med patienten är en viktig del.

Mer läsning

Annons