Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man ofredade 10-åring i motionsspåret

En 37-årig man tog tag i en tioårig flicka, drog ner henne mot sitt underliv och drog ner sina shorts. Han döms nu för sexuellt ofredande.

Annons

Det hände vid Markaspåret i sydöstra Örebro i slutet av september förra året. Mannen angav sig själv efteråt. Åklagaren åtalade mannen för försök till våldtäkt mot barn.

Men tingsrätten menar att det mannen gjorde inte kan räknas som våldtäktsförsök på grund av att det inte fanns någon "påtaglig fara för att brottet skulle fullbordas". Han har själv avbrutit det han höll på med.

Tingsrätten menar att mannen inte heller kan dömas för sexuellt övergrepp mot barn. Domstolen hänvisar till förarbeten till lagstiftningen. Där sägs bland annat att det krävs någon form av fysisk beröring för att det ska räknas som sexuellt övergrepp.

I det här fallet var mannens könsorgan 20-25 centimeter från flickans ansikte. Hon har själv sagt att han inte hållit "jättehårt" om hennes axlar, men att hon inte kunde komma loss från hans grepp. Han släppte taget efter ungefär 20 sekunder.

Tingsrätten bedömer händelsen som att 37-åringen blottade sig och därför gjorde sig skyldig till sexuellt ofredande. Normalt döms man till böter om man blottar sig, men eftersom offret är ett barn och det förekom "ett visst mått av tvång" menar tingsrätten att ett kortare fängelsestraff ligger närmare till hands.

Men.

Tingsrätten gör bedömningen att skyddstillsyn och behandlingsprogram är bättre, att det är ett bättre sätt att förhindra att mannen gör liknande brott i framtiden.

37-åringen ska betala 7 000 kronor i skadestånd till flickan.

Mer läsning

Annons