Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man ryggopererades- blev rörelsehindrad

En 77-årig man blev rörelsehindrad i benen efter en ryggoperation. Överläkaren på USÖ bedöms ha agerat oaktsamt och varnas nu.

Annons

På förmiddagen den 1 juni 2009 ryggopererades mannen vid en klinik på USÖ. Åtta timmar efter operationen noterade sjukvårdspersonal att mannen saknade rörelseförmåga i båda benen. Jourläkare tillkallades, som beslutade att kontakta överläkaren som opererat mannen. Överläkaren beslutade att avvakta med åtgärder till morgonen efter.

Saknade rörelseförmåga

Dagen efter saknade mannen fortfarande rörelseförmåga i benen och man tog beslut om en magnetkameraundersökning, vilken genomfördes på eftermiddagen. Undersökningen påvisade en blödning som orsakat en ryggmärgskompression. En ny operation kom till skott på kvällen men då var det försent  - skadan var permanent.

Anmälde överläkaren

77-åringen anmälde överläkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som nu har beslutat att varna denne. Nämnden bedömer att överläkaren agerat oaktsamt och att brister i hanteringen av mannens ärende kunnat fastslås. Enligt beslutet borde mannen ha magnetkameraundersökts och reopererats tidigare - detta kunde ha förhindrat en permanent skada.

Mer läsning

Annons