Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man tjänar ingenting på luncherna"

Restaurangägarna i Örebro välkomnar halveringen av momsen, och många hoppas kunna erbjuda fler arbetstillfällen. Krognotan för kunderna påverkas däremot marginellt.

Annons

Redan nästa vecka halveras restaurangmomsen på mat. Men den nya lagen träder i kraft efter en av årets mest intensiva månader för restaurangbranschen, vilket gör att besökarna kanske inte kommer att märka av de nya bestämmelserna förrän en bit in i 2012.

–Det har ju varit snack om det ganska länge, men jag visste faktiskt inte att det var klart att momsen skulle sänkas nu vid nyår. Det var han som säljer och sköter vårt kassasystem som berättade det för mig, säger Robert Sandqvist på Lilla Örebro.

Thomas Liander på Naturens hus påpekar även han att det ännu inte funnits tid att sätta sig in i exakt vad momsförändringen kommer att innebära. De har beslutat att sänka lunchpriset en aning på Naturens hus, men de har inte bestämt med hur mycket.

–Det kommer nog att ta lite tid innan alla hunnit räkna på den nya momsen i lugn och ro för att se hur man kan förändra sina kostnader och priser, säger Thomas.

Ökad sysselsättning

Framförallt verkar de flesta restaurangägarna i Örebro tro att momssänkningen leder till ökad sysselsättning i branschen.

–Om restaurangerna kan hålla nere priserna ökar antalet matgäster på sikt och det skapar större personalbehov, säger Ki Sandholm på East West Sushi.

Och även om restaurangerna ännu inte konkret kan peka på att de ska nyanställa personal, tror de sig kunna ta bättre hand om den de redan har.

–Några av våra anställda får inte ihop sina timmar, nu kommer vi kanske att kunna erbjuda dem fulltid istället, säger Patrik Larsson på Kungsgatan 1.

–Vi hoppas också framförallt på att kunna anställa personal, eller åtminstone att vi kan lyfta upp någon från en halvtidstjänst till heltid. Förhoppningsvis gör det att vi som driver Naturens hus kan gå ner till ”bara” heltid, säger Thomas Liander.

Få sänker lunchnotan

Priserna för att äta lunch brukar vara ett återkommande ämne när man pratar om restauranger. I en rundringning som Ekot gjort bland svenska resturanger visar det sig att eventuella prissänkningar först och främst kommer att beröra kvällsmenyerna. Med ett fåtal undantag är det samma tongångar i Örebro.

–Luncherna tjänar man ju inga pengar på egentligen, det går mer eller mindre plus minus noll. Men stället lever ju tack vare luncherna, och det gör att vi kan erbjuda arbetstillfällen, säger Robert Sandqvist.

Ändå verkar få höjningar av lunchpriset vara aktuella. På Kungsgatan 1 har man däremot redan höjt priserna efter att man stängt uteserveringen under hösten. Patrik Larsson menar att det stod mellan att höja och att stänga luncherna helt.

–Nu har vi ju istället lite marginal att eventuellt sänka igen under nästa år, framförallt till sommaren när vi får fler sittplatser igen. Men vi tänker att vi känner av hur det blir med de nya reglerna innan vi bestämmer något, säger han.

Mer läsning

Annons