Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man tog livet av sig på rättspsykiatrisk klinik

En man i 30-årsåldern tog sitt liv på rättspsykiatriska kliniken i Mellringe i helgen.
Enligt uppgifter till NA gjorde mannen ett försök redan i höstas men kunde räddas den gången.

Annons
Rättspsykiatrisk avdelningen i Mellringe.

Verksamhetschefen Agneta Westman bekräftar händelsen och säger att interna åtgärder har vidtagits.

– Vi kommer att göra en internutredning och vi kommer att göra en anmälan enligt Lex Maria. Min preliminära bedömning är att vi inte begått något fel men det är dumt att föregå utredningen.

Även rymning

Enligt NA:s uppgifter gjorde mannen ett allvarligt självmordsförsök redan i höstas men kunde räddas. Det ska dock ha lett till en längre vistelse på USÖ.

Han ska också ha gjort en rymning från Rättspsykiatriska kliniken.

Enligt Agneta Westman hade kliniken ”en tät tillsyn” av mannen.

– Det var inte ständig tillsyn, vilket ibland kan vara aktuellt. Men det var tät tillsyn, oftare än en gång i timmen. Jag kan inte berätta om bakgrunden till att vi valt denna nivå av tillsyn.

Mycket ovanligt

Mannen påträffades livlös på sitt rum i fredags kväll.

– Det är en sorglig, tragisk och upprörande händelse. Jag vill dock påpeka att det är mycket ovanligt att något sådant händer.

Men enligt uppgifter till NA gjorde samme man ett självmordsförsök också i höstas?

– Även om mannen är död så är det här ett patientärende för oss med den sekretess som alltid råder. Jag kan inte säga något mer.

Rättspsykiatriska kliniken har ett länsövergripande uppdrag när det gäller personer som behöver vård enligt Lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV).

Vara resursÄven intagna på kriminalvårdsanstalt och häktade som är i behov av vård enligt LRV vårdas på Rättspsykiat-riska kliniken. I uppdraget ingår också att vara en resurs för övriga kliniker när patienter är så vårdkrävande att de inte kan omhändertas på vanliga vårdavdelningar. Kliniken har ett antal vårdplatser med olika grad av säkerhet.

Mer läsning

Annons