Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man tog sitt liv i häktet

En 41-åring man tog livet av sig på häktet i Örebro natten mellan fredag och lördag. Han hade varit intagen på häktet i 14 dagar men det fanns inga tecken på att han var i riskzonen.

Annons

Dödsfallet upptäcktes vid 8-tiden på lördagsmorgonen. Han låg då livlös i sitt bostadsrum på häktet. Häktespersonalen kontaktade omgående SOS Alarm. Läkare som kom till platsen konstaterade att mannen var död.

Den intagne hade under häktningstiden haft kontakt med sjukvården vid flera tillfällen. Det var rena rutinåtgärder, säger kriminalvårdsinspektör Sören Englund.

– Det fanns inga tecken på någon förhöjd risk, säger Sören Englund. Tillsynen var det normala. Efter att kvällsmackan delats ut vid 20-tiden så var det ingen tillsyn förrän vid 8-tiden på lördagsmorgonen, helt enligt normala rutiner.

– Det här är naturligtvis en mycket tragisk händelse, säger Kerstin Egonsson-Larsson, kriminalvårdschef vid häktet Örebro. Vi har de senaste åren arbetat hårt i Kriminalvården för att förebygga självmord. Vi kommer nu att inleda en intern utredning av händelsen.

LäkarkontakterDet förebyggande arbetet består bland annat i att en sjuksköterska har ett samtal med de intagna för att utröna eventuell självmordsrisk. Om behov anses finnas har de en läkarkontakt en gång i veckan. 41-åringen hade haft flera sådana kontakter.

Till det förstärka säkerhetsarbetet hör också att samtliga bostadsrum rensats på allt som kan utgöra riskfaktorer.

– Men naturligtvis har de intagna kläder och handdukar så att de kan leva så normalt som möjligt, säger Sören Englund, som bekräftar att det var just sådana persedlar som använts av 41-åringen.

Dödsfallet kommer också att föras vidare till Socialstyrelsen för utredning enligt de så kallade lex Maria-reglerna.

Självmordet vid häktet Örebro är det tredje i Kriminalvården i år, och det andra som inträffar på ett häkte i år.

Självmord i häkten

Med självmordet på häktet i Örebro har tre självmord begåtts inom kriminalvården i år. De två övriga har skett i häktet i Göteborg och på anstalten Västervik norra.

Antal självmord i häkten:2009: 2

2008: 5

2007:12

2006: 5

2005:4 

Källa: Kriminalvården (TT)

Mer läsning

Annons