Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man våldtog 18-årigkvinna - när hon sov

En 20-årig man våldtog sin kompis – när hon sov. Nu döms han till fängelse i ett år och tio månader.

Annons

Kvinnan, som är i 18-årsåldern, hade varit på nattklubb i Örebro en kväll förra månaden. Efteråt åkte hon hem till den 20-årige mannen som hade fest.

Kvinnan hade inga pengar eller nycklar hem och hon beslutade därför att sova över hos mannen när festen var slut. Vid fyratiden på morgonen vaknade hon av att mannen utförde samlag med henne. Hon slog sig då fri, lämnade lägenheten och ringde polisen.

Tidigare förhållande

Kvinnan har haft ett sexuellt förhållande med mannen tidigare. I domen från Örebro tingsrätt står det att hon mår dåligt efter händelsen. Hon sover inte bra om det finns andra människor under samma tak, och hon går inte ut i onödan.

Mannen menar att samlaget var ömsesidigt, men eftersom han lämnat olika uppgifter i polisförhör och under rättegången anser tingsrätten att det handlar om en efterhandskonstruktion. Om mannen inte insåg att kvinnan sov, eller inte insåg att hon kunde sova, beror det enligt rättens uppfattning på att han självförvållat berusat sig.

Inga preventivmedel

Även det förhållandet att varken kvinnan eller mannen använde något preventivmedel talar i viss mån för att samlaget inte varit ömsesidigt, anser rätten. Mannen har suttit häktad sedan han greps och nu ska straffet på ett år och tio månaders fängelse verkställas. Han ska även betala 75 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mer läsning

Annons