Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor om mjältbrand- men konkreta svar uteblev

Vem betalar för vaccinationen? Kan djuren gå ut på bete? Vad händer vid en översvämning? Frågorna på informationsmötet om mjältbrandsutbrottet var många. Men de konkreta svaren ganska få.

Annons
Lyssnar. – Informationen har varit bristfällig och vi vill veta mer, sade Jan Söderling.

På tisdagskvällen ordnade länsstyrelsen tillsammans med Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) smittskyddsläkare i Örebro län, LRF och Örebro kommun ett informationsmöte i Ekeby bygdegård. Anledningen var att de som bor i närheten av det mjältbrandsdrabbade området vid Kvismaren skulle få chans att ställa frågor och förhoppningsvis få sin oro stillad.

– Det är klart man är orolig, menade Iréne Söderling som kom tillsammans med sin man Jan till mötet.

– Ja, informationen har varit bristfällig och vi vill veta mer. Vi tycker inte det händer något och marken skulle ha stängts av ordentligt, sade Jan Söderling.

Bristfällig information

Det var flera som på väg in till mötet påpekade att informationen från myndigheterna har haft sina brister. Många var också på det möte som länsstyrelsen ordnade direkt efter mjältbrandsutbrottet för tre veckor sedan. Då fick de information som sedan inte visade sig stämma.

– Då hamnade de snett. De sa ju att vattnet inte var farligt men sedan visade det sig att det var det, berättade William Lööw som är mjölproducent från Hidingsta. Nu drar ju också rådjursjakten i gång och vi måste få veta om rådjuren kan smittas och om vi kan äta köttet.

Som inledning på mötet berättade de olika myndighetsrepresentanterna om hur mjältbrand smittar, hur sporerna kan överleva ovanligt länge och varför man tror att mjältbranden har dykt upp just här. Troligtvis har kor som dött i mjältbrand grävs ner i så kallade mjältbrandsgravar på 40-talet vid Kvismaren. När sedan markägaren skulle dika ur kom sporerna fram, korna fick i sig dem och nu har drygt 20 djur avlidit. Även ett djur som befunnit sig på andra sidan Kvismare kanal har drabbats. Troligtvis har djuret druckit av vattnet som varit smittat.

Just vattenspridningen och vad som händer vid nästa översvämning var en av frågorna som kom upp. På Jordbruksverket utreder man just nu de här frågorna och exakt vad som kommer att hända är än så länge osäkert.

– Vattenenheten ska titta på det och innan vi vet hur vattnet strömmar vågar vi inte svara på exakt var man låta sina djur beta, förklarade Carolina Stenfeldt.

Vaccinering diskuteras

Just nu diskuterar man också att vaccinera djuren mot mjältbrand.

– Vem kommer i så fall att stå för kostnaderna, frågade en kvinna bland åhörarna.

– Jordbruksverket tittar på det och vi kommer självklart med ett svar, sade Carolina Stenfeldt.

En annan åhörare fortsatte:

– Nu fodras handling, vi efterlyser snabba beslut. Något måste göras.

Än en gång fick Carolina Stenfeldt svara:

– Vi är många som jobbar med det här och vi jobbar hårt med att ta hand om djuren och hindra smittspridningen.

Mer läsning

Annons