Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lösningar på glasgåta

Vad har det här glasföremålet använts till? Det frågade vi läsarna i förra veckan och fick en rad olika svar.

Annons
Så här såg den märkliga glasprylen ut som vi visade på Stadsliv i förra veckan. Nu har vi fått mängder med svar på hur den kan användas.

I torsdags visade vi en bild på ännu en märklig pryl. Det var Stefan Järlström i Laxå som hade en fråga om ett glasföremål utan fot. Och många har hört av sig med svaret. De flesta påpekar att det är en vas som man ska ha en silverfot till. Elisabet Olsson berättar att hon har två liknande hemma och har också skickat med en bild. ”Foten är av svenskt nysilver. Vet att de är från åren 1910-1920, min morfar köpte dem då. Han hade varit i Trollhättan på jobb och gav dem till min blivande mormor”, berättar hon i ett mejl till Stadslivsredaktionen.

Snorre Hermansson i Lindesberg är inne på samma linje. Han berättar så här:

”Hälsa Stefan att han med största sannolikhet har fått tag i översta delen av en så kallad bordsuppsats från 1900-talets början. Överst på uppsatsen satte man snittblommor, modell större, i kristallvasen (som finns på bild i NA) och som träddes i en hållare på uppsatsens översta del. Hela pjäsen som var nästan en meter hög skulle placeras mitt på matsalsbordet och utgjorde ett minst sagt pampigt blickfång när det var dags för festdukning.”

Men inte alla håller med. En läsare berättar att föremålet är en slags ”propp” till en karaff och att man skämtsamt förr sa att man kunde ta en hutt ur karaffen med hjälp av proppen.

Rätt svar? Stefans ”pryl” kan vara liknande dessa som Elisabet har skickat in en bild på, fast utan silverfoten.
Håller ställningarna. Catharina Jacobsson i Aspabruk har mejlat den här bilden och berättar att glasföremålet troligtvis kan passa i en sådan här ställning. ”Jag har åtta stycken liknande glasvaser som står i en ställning och som jag har ärvt av min mamma. Den är säkert från tidigt 1900-tal. Den har funnits i mitt barndomshem och jag minns den sedan jag var liten. Vi hade ofta luktärtor i vaserna”, berättar hon.
Tjusig fot. Även Lars och Barbro Carlsson har mejlat in en bild på en vas som liknar den vi visade på bild i förra veckan. Här med en variant på fot och ställning.

Mer läsning

Annons