Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många minnen i Mogetorp

I snart 40 år har Anita Karlsson och hennes man Jonny drivit Mogetorps värdshus vid riksväg 50 på gränsen till Nora kommun.
- Det har blivit min baby, säger Anita.

Annons
Värdhuset i Mogetorp drivs av Anita Karlsson och hennes man Jonny.

Det är förmiddag och Anita Karlsson håller på att förbereda dagens lunch. Eftersom det är torsdag blir det så klart ärtsoppa och pannkakor men det finns också grönkålsoppa, en gryta, fiskgratäng och så köttbullar. Dessutom dukar Anita fram ett stort salladsbord – och brödet har hon bakat själv.

I matsalen är det som om tiden stått stilla, på väggarna hänger gamla redskap och i kakelugnen sprakar en brasa. Det är lugnt och stilla och Anita arbetar på i sin takt samtidigt som hon berättar:

– Jag är född och uppvuxen här i närheten, i Norse-bäck och mamma jobbade här på värdshuset när jag vara liten. Jag var ofta med henne här och fick sedan rycka in på somrarna och loven.

Men någon tanke på att hon en dag skulle äga värdshuset fanns inte. Anita skulle läsa vidare och bli språklärare. Tyska, engelska, frans-ka och spanska läste hon på gymnasiet, och italiens-ka i Uppsala.

– Jag var väldigt intresserad av språk, säger hon.

Men sen tog livet en annan riktning.

Anita och Jonny träffades en kväll 1969.

– I Örebro, mellan två dansställen. Det kändes rätt och gör så fortfarande. Vi gifte oss tio månader senare.

Anita ler lite när hon berättar. Så kom barnen, en son och en dotter och Anita jobbade extra igen i värdshuset. Samtidigt ville ägaren att Jonny skulle rycka in och hjälpa till. 1974 tog de över rörelsen och några år senare köpte de också huset.

– Jag var väl emot det från början. Barnen var ju små och jag visste hur mycket jobb det var. Men sedan kom jag in i det mer och mer och det har fungerat väldigt bra.

Från att ha varit den som var tveksam till värdshuset har Anita sedan aldrig funderat på att sälja.

– Nej, det här har blivit min baby. Det har i stället varit Jonny som velat sälja, eftersom han blev sjuk för 15 år sedan och har varit sjukpensionär i tio.

Samtidigt kommer Jonny in via köksingången. Han har med sig varor han handlat och han förklarar vad det är för ovanlig neurologisk sjukdom han drabbats av.

– Den heter stiff man syndrom och det är bara några få i Sverige som har den, mindre än en per miljonen drabbas. Det tog tre år innan jag fick en diagnos.

Jonny och Anita berättar om den svåra tiden när Jonny plötsligt fick kramper, stelnade och föll baklänges. Nu har det blivit bättre genom starka mediciner men någon bot finns inte.

– Det var väldigt jobbigt innan vi visste vad det var, säger Anita.

Trots det fortsatte de att driva värdshuset med luncher på vardagar, à la carte på helgen, övernattningar och sällskap som bokade in sig för fester eller sammanträden. En dag i veckan, på tisdagar har de haft ledigt.

– Jag tycker så mycket om att laga mat och baka och få kontakt med gästerna, många är stamgäster som vi lärt känna, berättar Anita.

@NA Fråga:Men hur länge till orkar ni hålla på?

Jonny, som passerar köket på väg ut till matsalen, säger att för hans del kunde de sluta direkt, Hade han fått bestämma hade de sålt för länge sedan.

Anita har haft svårare för att lämna värdshuset.

– Tidigare kunde jag inte ens prata om det, jag sköt det bara ifrån mig men nu börjar jag inse att vi inte kan hålla på så mycket längre. Kanske fortsätter vi till hösten men sen måste vi nog sälja helt enkelt.

Men i huset finns också så många minnen, alla de roliga som när TV4 hyrde in sig i två veckor för att spela in en film. Och alla kändisar som varit där.

Anita räknar på fingrarna:

– Björn Skifs, Povel Ramel, Mauro Scocco, Tommy Körberg, Frank Andersson ...

Svårast har varit inbrotten. De har inte blivit av med några stora summor men vetskapen om att någon gått in och rotat runt har varit jobbig.

Men Anita vet att tiden i Mogetorp går mot sitt slut, fast än är det några luncher till att förbereda. Hon ser sig om i det slitna men charmiga gamla huset.

– Det är en sån underbar arbetsmiljö. Folk brukar säga att det känns som att komma hem när de kommer hit.

Någon tanke på att bli värdshusägare hade inte Anita Karlsson från början. Men så tog livet en vändning ...
I alla år har man sett det blågrå huset efter riksväg 50, på gränsen till Nora kommun. Anita Karlsson beskriver värdshuset som en plats där man ska känna sig hemma.
Mogetorps värdshus.Anita Karlsson och Jonny.
Mogetorps värdshus.Anita Karlsson och Jonny.
Mogetorps värdshus.Anita Karlsson och Jonny.
Mogetorps värdshus.Anita Karlsson och Jonny.
Mogetorps värdshus.Anita Karlsson och Jonny.
Mogetorps värdshus.Anita Karlsson och Jonny.
Framtiden. I 37 år har Anita Karlsson och hennes man Jonny drivit    Mogetorps värdshus. Men frågan är hur länge till de orkar. – Kanske fortsätter vi till hösten men sedan måste vi nog sälja helt enkelt, säger Anita.
Mogetorps värdshus.Anita Karlsson och Jonny.
Mogetorps värdshus.Anita Karlsson och Jonny.
Mogetorps värdshus.Anita Karlsson och Jonny.

Mer läsning

Annons