Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många missbrukar handikapparkeringar

727 bilister ”bötfälldes” i Örebro under förra året för att de stannat eller parkerat på en handikapplats – utan att vara rörelsehindrade eller haft specialtillstånd.

Annons
Tillstånd krävs. P-förbud – om du inte har tillstånd. Det kostar tusen kronor att missbruka en handikapplats.

– Jag blir inte förvånad, säger Frank Lundin, ordförande i DHR Örebro. Vi ser varje dag bilister som struntar i skyltarna. Och jag tycker att det bara blir värre.

Det är både fräckt och respektlöst att utnyttja de parkeringsplatser i kommunen som är reserverade för de fåtal rörelsehindrade med handikapptillstånd. Men det svider i plånboken om man syndar.

– Ja, i dag är felparkeringsavgiften tusen kronor, berättar Magnus Eriksson, enhetschef park och gata i Örebro.

– Handikapplatserna är prioriterade av våra parkeringsvakter. Det handlar om etik och moral, fortsätter han.

Vad säger de som upptäcks?– Jag skulle bara ... Många gånger sitter föraren kvar i bilen medan passageraren uträttar ett ärende. Men det spelar ingen roll. De får en anmärkning ändå. Den som är i behov av en handikapp-plats ser bara att p-rutan är upptagen och kan ju inte räkna ut att den snart blir ledig igen, säger Magnus Eriksson.

I dag finns det ett 70-tal parkeringsplatser i Örebro som är reserverade för rörelsehindrade, fördelade på 48 olika platser. Sedan tillkommer en hel del platser på tomtmark.

– Vi i det kommunala handikapprådet har en bra dialog med kommunens tjänstemän och börjar få gehör för våra åsikter, tycker Frank Lundin.

– Nu vill vi förlänga dagens handikapplatser från fem till sju meter av den enkla anledningen att det exempelvis krävs utrymme för att öppna bakluckan och ta ut en rullstol, fortsätter han.

Vad tycker du om fullt friska som utnyttjar en handikapp-plats?– Det finns de som aldrig bryr sig om någonting. Men större delen av svenska folket respekterar skyltarna, svarar Frank Lundin.

Hur ska färre parkera fel?– Det enda är information och folk som ifrågasätter den som parkerar i en handi-kappruta. Men tänk på attdet inte syns på alla människor att de är rörelsehind-rade. Det är inte bara de i rullstol som har rätt till ett handikapptillstånd. Det gäl-ler även för vissa med hjärtproblem, säger Frank Lundin.

Fotnot: Parkeringsanmärkningar och felparkeringsavgifter är i folkmun felaktigt benämnda böter. Men det är bara polisen som kan skriva ut böter.

Mer läsning

Annons