Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många reagerar överblinkande trafikljus

Nu har det hänt igen. Trafiksignalerna i den stora korsningen Trädgårdsgatan/Rudbecksgatan blinkade gult hela helgen med en olycka som följd.

Annons

Men under måndagseftermiddagen räknar entreprenören med att trafiksignalerna åter ska fungera.

– Trafiksignalernas styrutrustning slogs ut i lördagseftermiddag klockan 15.30. Men varför signalerna gick över till gul blink just då har vi ännu inte lyckats komma underfund med, säger trafikingenjör Thomas Larsson, ansvarig för trafiksignalerna i Örebro kommun.

Många läsare har reagerat på att signalerna i korsningen blinkar gult hela helgen.

– Vår entreprenör har ingen jour. Blir det driftstörningar i trafiksignalsystemet tar vi hand om det första arbetsdagen, säger Thomas Larsson.

– Däremot har Eon jour och åker ut och bryter strömmen om någon skulle råka köra ned en stolpe. Det handlar ju om ren elsäkerhet, tillägger han.

Trafiksignalernas styrapparat är som en stor dator. Ju mer elektronik, desto känsligare blir trafiksignalerna.

– Vår entreprenör har de vanligaste förekommande reservdelarna i lager och kan oftast åtgärda felet relativt omgående, säger Thomas Larsson.

Börjar Örebros trafiksignaler bli gamla?

– Vi har bytt ut dem efter hand. Jag vill hävda att vi har den allra modernaste tekniken. Men bland annat åskväder och blixtnedslag är svåra att gardera sig mot. Men vad som hände i lördags vet vi inte ännu, säger Thomas Larsson och uppmanar bilisterna att ta det lugnt när trafiksignalerna är ur funktion:

– Då är det vanliga trafikregler och vägmärken som gäller, alltså lämna företräde och högerregeln.

Mer läsning

Annons