Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många rubriker kring valet -73

När de flesta i dag talar om valet i söndags vill Stadsliv påminna om september 1973. Det är inte bara det jämna valet som skapar stora rubriker i Örebro. Folk diskuterar inte bara politik. Heta samtalsämnen är också kung Gustav Adolfs död, Norrmalmstorgsdramat och den blodiga militärkuppen i Chile.

Annons
Olof Palme i samspråk med socialdemokratiske landstingspolitikern Rolf Vinthagen några dagar före valdagen. Notera Palmes cigarett.

De 41 år gamla NA-tidningarna är gulnade. Onsdagen före valet talar stadsminister Palme inför 12 000 personer på Södertorget, torget som i dag bär hans namn. Dagen efter valet präglas av ovisshet, hopp och oro när det gäller mandatfördelning i riksdagen. (Palme regerar vidare). Dock är det klart att det blir regimskifte i Örebro kommun. Segerherrar, som det heter på denna tid, blir Moderaterna och Centern.

Det spås att Centern, med Leif Hols i spetsen, blir det ledande partiet i Örebrofullmäktige. Vi kan också läsa i NA från 17 september 1973 att valdeltagandet är 90 procent. NA berättar vidare att kungens död påverkar stämningen på valdagen. Väljarna möts av flaggor på halv stång. Inga högtalarbilar rullar på gatorna, vilket annars är brukligt en valdag. NA vill inte, ”i denna sena timma”, ”klockan närmade sig 4 på morgonen”, spekulera i vilka som blir kommunalråd. NA konstaterar att de tre borgerliga får chansen att visa vad de duger till. ”Det är ett viktigt arbetsprov de nu står inför”, skriver en namnlös reporter.

Den stora nyheten i NA, valextra, är att socialdemokraterna faller i Örebro. Glada centerpartister är Erik Larsson, Sigvard Karlehagen och Georg Pettersson.
Valförrättaren och rådmannen Ingemar Lilja och protokollföraren Maj Gustafsson tar emot röster.
Valdebatt mellan Lars Östman, S, stående, och Ebbe Rydén, FP, sittande.

Mer läsning

Annons