Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många småföretagarehinner inte ta semester

Landets småföretagare jobbar mer än någonsin. Semester är långt ifrån en självklarhet och 84 procent av dem jobbar mer än 40 timmar per vecka.

Annons

Det är Företagarförbundet som har gjort en undersökning på webben bland sina medlemmar. Den visar att småföretagarna jobbar otroligt mycket. Många av de svarande anser att gränsen mellan arbete och ledighet är otydlig. Tre av fyra önskar att de kunde vara lediga längre på sommaren.

”Situationen är allvarlig. Vi har följt småföretagarnas arbetstider och semestervanor under flera år och arbetsbelastningen blir bara högre”, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet.

Många uppger att det är svårigheter att få lönsamhet i företaget som hindrar dem att ta ledigt.

”Det måste bli mer lönsamt ett driva företag. Det absolut viktigaste är att sänka arbetsgivaravgifterna. Det stärker inte bara ekonomin i företaget, det ökar sysselsättningen och dessutom ökar det chanserna för småföretagarna att få en rimlig avlastning”, säger Camilla Littorin.

Vad visar undersökningen?

Företagarförbundet är en partipolitiskt obunden intresseorganisation och fokuserar främst på småföretag med färre än tio anställda. Förbundet har 35 000 medlemmar.

1 457 svarade på enkäten.

Det visade bland annat:

7 procent ansåg att det är mycket tydliga gränser mellan arbete och övrigt liv,

13 procent jobbade inte något på semestern.

47 procent räknar med två veckors semester eller mindre.

74 procent ville ha mer ledigt på sommaren.

84 procent jobbade mer än 40 timmar i veckan.

Mer läsning

Annons