Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manlig växtkraft – fåfäng trend som hakat sig fast

Skäggmodet må vara på utdöende bland hipsterkretsarna i Stockholm. Men ute i landet är trenden fortfarande stark. – Män bygger sin identitet i sitt skägg, säger barberaren Jessica Gunnarsson.

Annons
SKÄGGIGT. Urban Svensson började odla skägg långt innan det blev trendigt. Var sjätte vecka går han till barberaren Jessica Gunnarsson för att skägget ansat och format.

Urban Svensson sitter i frisörstolen hos Jessies barbershop i Örebro. Det är dags att få det stora, vita skägget ansat och format av ägaren Jessica Gunnarsson.

– Jag går hit var sjätte vecka, berättar Urban.

För några år sedan blev det supermodernt bland unga män att bära skägg. Surdegsbrödsbakande män på Söder i Stockholm ledde trenden som sedan spred sig till resten av landet.

Nu sägs hipsterkillarna ha lagt skägget på hyllan samtidigt som många börjat odla mustasch. Ändå är det fortfarande helt rätt för män att lägga ifrån sig rakhyveln.

Urban Svensson var tidigt ute. Efter att ha avslutat den politiska karriären (Urban var partisekreterare i KD) kunde han låta skägget växa.

– 2006 var jag på resa i USA och jag rakade mig inte under hela tiden. När vi kom hem sa min dotter till mig att ”farsan, du ser rätt bra ut i skägg”, berättar Urban med ett leende.

På den vägen är det.

På 1800-talets senare hälft blev skäggmodet allmänt utbrett och kom att vara fram till första världskrigets slut. Senare kom tangorabatten, skäggmodet bland 60-talets intellektuella, den konstanta skäggstubbslooken på 80-talet  ... Att män experimenterar med sin hårväxt i ansiktet är knappast något nytt fenomen.

– Män bygger sin identitet i sitt skägg. Det är snyggt, de känner sig bekväma i det. Och det finns väldigt många utseenden på skägg, alla kan hitta sin stil, säger Jessica – som själv är väldigt svag för den klassiska 70-talsmustaschen.

(Ni som vet hur porrfilmsstjärnan Ron Jeremy ser ut vet vad Jessica menar.)

Men det är inte bara att låta skäggstråna växa hejvilt. Numera kräver skägget en daglig skötsel.

Tommie Silvén som precis fått skägg ansat och format inför en 50-årsfest berättar:

– Jag har alltid med mig kammen och vaxet så att jag kan fixa till det under dagen.

I tre år har han haft skägg – och några planer på att raka bort det har Tommie definitivt inte.

– För mig är det här ingen trend. Jag kommer alltid att ha skägg.

Växtkraft. Länge hade Tommie Silvén två fläckar under hakan där inga skäggstrån fanns. Men så en dag började det växa ...

Mer läsning

Annons