Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Männen är duktigarepå att visa upp sig"

Av nya kommunfullmäktiges ledamöter är bara 26 av 65 kvinnor. Tre av de åtta partierna har bara manliga ledamöter.

Annons

Av kommunfullmäktiges ledamöter är majoriteten män. Personvalet har inte hjälpt in fler kvinnor, tvärtom. Av 16 personvalda är 14 män.

– Det är verkligen intressant. Det borde man rota mer i, säger Charlotte Edberger Jangdin (C).

På Centerpartiets valsedlar är det varvat med kvinnor och män. Charlotte Edberger Jangdin är andranamn, men hon får inget mandat trots att partiet har två i fullmäktige.

– Om det inte hade kryssats hade det blivit jag och Rasmus Persson, men nu är det kryssat och då går det före, så det blir två män, säger hon.

Tar för sig merHon har inget emot att Per-Åke Sörman valdes in i stället, men hon funderar på varför det nästan bara är män som är personvalda.

– Män tar för sig mer och är på något sätt duktigare på att visa sig och hävda sig. Det har att göra mer hela samhällsstrukturen på något sätt, säger Charlotte Edberger Jangdin.

Partierna jobbar med varvade listor, men så tycker väljarna något annat.

– Visst är det rätt att vi har personval, men det är synd att det slår mot kvinnor. Fast visst kan man säga att partierna har ett ansvar och kan hjälpa kvinnorna att ta större plats, säger Charlotte Edberger Jangdin.

PersonvalskampanjKristdemokraterna har också varvade listor, men de fyra ledamöterna som tar plats i kommunfullmäktige är bara män. Susanne Lindholm är en av två kvinnor som är bortkryssade.

– Det är vanligare att män vågar köra mer tufft på personvalskampanj. De är lite mer tupp och tävlingsinriktade, säger hon.

Hon fick många kryss i höstens val. Men Lars O Molin körde en personvalskampanj i omvalet och tog mandatet, vilket hon bara gratulerar honom till. Däremot menar hon att partierna borde försöka lyfta de kvinnor som finns bättre.

– Mitt tips är att backa upp kvinnorna extra mycket, säger hon.

Det tredje partiet med bara manliga ledamöter är Sverigedemokraterna, som har fyra mandat.

”Hårda frågor”– Sverigedemokraterna består ju till stor del av män, vilket är beklagligt. Jag tror det kan bero på att vi har drivit det som kan betraktats som hårda frågor, vilket gör att kvinnor i större omfattning väljer andra partier. Men medlems-antalet ökar bland kvinnor, säger Jonas Millard (SD).

Mer läsning

Annons