Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen bakom skotten i Odensbacken släpps fri

Mannen som sköt vilt från sin lägenhet i Odensbacken släpptes på fri fot efter dagens rättegång. Åklagaren yrkar på fängelsestraff i ett år och fyra månader.

Annons

Det var på förmiddagen den 28 december förra året som mannen avlossade över 30 skott i sin lägenhet i Odensbacken. Minst fem av dem gick ut mot Icas kundparkering, och enligt åklagare Lars Duberg fanns det stor risk att människor hade kunnat skadas. I lägenheten fanns även mannens sambo och barn.

Flera skott in till grannenMinst 28 skott avlossades inne i lägenheten och flera av dem gick genom väggen in till en granne. Lars Duberg pläderade under dagens förhandling i Örebro tingsrätt att mannen ska dömas till fängelse i ett år och fyra månader för framkallande av fara för annan, skadegörelse och grovt vapenbrott. I väntan på domen som kommer om drygt två veckor släpptes mannen på fri fot efter förhandlingen.

– Det känns jättebra, inte minst för honom. Han har suttit häktad i tre månader med risk att försvåra utredningen, men i och med att utredningen är klar finns inte den risken längre, säger mannens advokat Björn Israelsson.

Advokaten anser att fängelsestraffet som åklagaren pläderat för är för långt.

– Jag är tveksam till att vapenbrottet är grovt, det är mer om man har ett laddat vapen på stan. Det här har skett inom huset och han har inte haft för avsikt att skada någon, säger Björn Israelsson.

Smugglade i barnvagnMannen använde en pistol och en revolver. Efter skottlossningen smugglade hans sambo ut vapnen i en barnvagn mitt framför ögonen på polisen, och dumpade dem i Kvismare kanal. Hon är åtalad för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

Även en tredje person, en man som ska ha ägt vapnen innan de kom till Odensbacken, är misstänkt för grovt vapenbrott.

– Åklagaren var inne på att det ska bli fängelsestraff rakt över, men jag är skeptisk till att det blir så, säger Björn Israelsson.

NA har sökt åklagare Lars Duberg för en kommentar men han har inte gått att nå.

Mer läsning

Annons