Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mänsklig makt gör skillnad"

Jobba politiskt eller praktiskt – mänsklig makt gör skillnad! Med de orden slutade Cherie Blair sin föreläsning i går på Örebro konserthus och gav publiken något med sig hem att tänka på.

Annons
Som advokat och förkämpe för kvinnors rättigheter var Cherie Blair inbjuden att tala om kvinnors rätt till sjukvård och hälsa.

Egentligen var Cherie Blair och hennes föreläsning en del i en större konferens som skulle äga rum i Örebro på temat framtidens hälsa och sjukvård. Men på grund av vikande intresse så blev den inställd tidigare i vår. Cherie Blair valde ändå att komma till Örebro för att specifikt föreläsa om kvinnors rätt till god hälsa och sjukvård.

Drygt 500 personer tog chansen och fick höra en välformulerad advokat som också haft en egen politisk karriär, även om hennes make, Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair haft en mer framgångsrik sådan.

Hon tog sin utgångspunkt i FN:s deklaration av de mänskliga rättigheter.

– Redan 1948 presenterades den 25 artikeln som säger att alla har rätt till adekvat hälsovård och att mödrar och barn är berättigade till särskild hjälp. Jag undrar vad ordföranden Eleanor Roosevelt, som jag beundrar mycket, hade sagt i dag när vi inte har kommit längre?

Den höga spädbarnsdödligheten, dödsfall i samband med graviditet och aids i utvecklingsländerna var också ämnen som Cherie Blair kom in på.

– Det handlar om kulturskillnader, utbildning och så enkla saker som att inte kunna prata om sina problem med sin doktor. I många länder är det tabu att nämna vissa ord, sa hon och tog sig själv som ett exempel.

– Jag var inbjuden av den pakistanska premiärministern att prata i tv om bröstcancer. Det var första gången som någon sa ordet ”bröst” i pakistansk tv.

Hennes råd var att alla människor kan göra skillnad och att vi ska ta vara på den möjligheten.

– Att använda den politiska makten eller den praktiska.

Mer läsning

Annons