Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus får bottenbetyg efter Bahrain: "Hårt slag mot hans rykte att bli så totalt utklassad"

Marcus Ericsson tvingades bryta Bahrains GP fem varv före mål.
Men när flera ledande formel 1-experter nu ger Örebroföraren lägst betyg av alla förare är det inte resultatet, utan prestationen i förhållande till teamkompisen Pascal Wehrlein som framhålls.
"Marcus rykte fick sig ett hårt slag när han blev så totalt utklassad av en förare som gjorde debut i teamet och som inte var i fysisk form att köra för bara en vecka sedan", skriver brittiska Sky sports.

Annons

Marcus Ericsson får svidande kritik efter helgens prestation i Bahrains GP.

Brittiska tv-kanalen Sky sports och internationella motormagasinet Autosport betygsätter samtliga formel 1-förare efter varje racehelg, och efter att ha fått positiva omdömen efter premiären i Australien slår de båda mediehusens experter nu återigen ned på örebroaren Marcus Ericsson. Efter Kinas GP förra söndagen fick Sauberföraren 6,5 i betyg av Sky sports och fem av Autosport på en tiogradig skala där de fem nedre stegen sällan används.

Efter gårdagens race i Bahrain, där Marcus på grund av dåligt kval och misslyckade däck- och depåstoppsstrategier, i tillägg till den inte helt konkurrenskraftiga Sauberbilen, låg sist eller näst sist i fältet under större delen av racet och till slut tvingades bryta fem varv före mål när växellådan gav upp, får han nu sämst betyg av alla 20 förare i fältet: En femma i både Sky sports och Autosports rankningar.

LÄS MER: Marcus Ericsson tvingades bryta – växellådan gick sönder fem varv före mål: "Kanske borde ändrat strategi"

Men det är inte först och främst det dåliga resultatet i sig, utan att teamkompisen Pascal Wehrlein, som gjorde säsongsdebut i Bahrain efter den nack- och ryggskada han ådrog sig i kraschen i Race of champions i januari. Tysken slutade på 13:e plats i kvalet och följde upp med en elfteplats i racet, båda säsongens bästa resultat för Sauberstallet. Något både Autosport och Sky sports tar fasta på i sina betygsättningar.

"Marcus har haft en otacksam uppgift i en okonkurrenskraftig Sauber de senaste åren, men hans rykte fick sig ändå ett hårt slag när han blev så totalt utklassad av en förare som gjorde debut i teamet och som inte var i fysisk form att köra för bara en vecka sedan", skriver Sky sports.

"Ericsson erkände själv att han underpresterade i kvalet, där han misslyckades med att hålla sig inom en halv sekunds marginal av Wehrlein", fyller Autosport i.

LÄS MER: Marcus Ericsson om Alonsos Indy 500-körning: "Vore så jäkla coolt att prova – är avundsjuk"

Förutom Kumlasonen är det bara Haas dansk Kevin Magnussen, den ende föraren Ericsson hade bakom sig i kvalet, som också får femmor i betyg av båda medierna. Även Williams Lance Stroll, Toro Rossos Daniil Kvyat, och Renaults Jolyon Palmer (den ende förare Ericsson hade bakom sig i racet när han bröt) får bottenbetyget av Autosport medan Sky sports bara delar ut det till Ericsson, Magnussen och Toro Rossos Carlos Sainz Jr.

LÄS MER: Hampus Ericsson oskadd – se vidriga kraschen som avbröt hans F4-race här: "Flögs till sjukhus med benskador"

Wehrlein? Jo, han hyllas och är den ende tillsammans med racevinnaren Sebastian Vettel som får nio av tio i betyg av både Sky sports och Autosport. "En senkommen men djupt imponerande debut", skriver Sky sports och fortsätter: "Han kvalade enkelt ut Marcus Ericsson och slutade sedan racet precis utanför poängplats." Autosport tillägger: "En fantastisk insats av Wehrlein. Han sken i Bahrain förra året och var superb i år igen när han tog Sauber till andra kvalomgången och kvalade ut Esteban Ocons Force India. Hans första varv i racet var inte perfekt, men han utförde enstoppsstrategin perfekt och lyckades slå två snabbare bilar fair and square."

Både Ericsson och Wehrlein är kvar i Bahrain för ett tvådagarstest som alla tio F1-teamen genomför tisdag och onsdag. Det är inte bekräftat vem av dem som kommer köra vilken dag. Nästa VM-deltävling körs i ryska Sotji den 7 maj.

Mer läsning

Annons