Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Holmberg är själva navet i Seniorfestivalen

Seniorfestivalen är ingen skrivbordsprodukt, författad av en dammig byråkrat. Här är ett evenemang där seniorernas röster får komma till tals. Örebro kommuns Maria Holmberg har lyssnat på seniorerna. Hon är Veckans örebroare på Stadsliv.

Annons
veckans örebroare. Maria Holmberg mellan seniorerna Eva Johansson, till vänster, och Bojan Andersson. Foto: Anders Erkman

örebro. Att seniorlotsen Maria utses till Veckans örebroare är naturligt. Hon är samordnare för Seniorfestivalen i Örebro som engagerar många i stan. I fyra av festivalens fem år har hon haft denna uppgift.

– Hur det började? Jo, idén till festivalen kommer från början från 96-åriga upphovsmakaren Maidie Ward från Örebro. Hon tyckte att det skulle finnas en festival för äldre, precis som det finns rockfestivaler och pridefestivaler, berättar Maria.

Politiker bearbetades och de mjuknade. När festivalen skulle få ett namn valde man bort ord som ”äldre” och pensionär”.

– Senior är ett oladdat ord. Det är Örebro kommun som arrangerar ihop med fem pensionärsföreningar. När vi har planerat och sammanställt festivalens program har vi utgått från seniorernas idéer. Vi har samverkat med dem i grupper för att det ska bli så bra som möjligt, säger Maria.

Vilka erfarenheter har du av tidigare festivaler?

– Att det är väldigt roligt och att man får tillbaka otroligt mycket. Flera av dem jag träffat under andra festivaler har blivit mina vänner, säger Maria.

Mer läsning

Annons