Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marias pappas utvisning stoppad

I sista sekund kom beskedet att Marias pappa Vali Ahmed inte skulle vara med på planet till Afghanistan.Flera demonstranter fanns på plats utanför Migrationsverket i Märsta när beslutet kom.Maria var en av dem.

Annons

– Maria skrattade och grät när hon fick veta att utvisningen stoppats. Alla spänningar bara släppte. Nu känner hon ett hopp igen, säger Ewa Wall, som är Marias tillfälliga vårdnadshavare.

Maria Ahmeds pappa Vali Ahmed skulle utvisas till Afghanistan under tisdagskvällen. Han var under dagen inlåst tillsammans med andra afghaner som skulle föras ut ur landet på Migrationsverkets enhet i Märsta.

Migrationsverket bekräftar att utvisningen har stoppats.

– Han kommer inte vara med på planet efter som det har beslutats att ärendet ska omprövas. Vi kan inte säga så mycket mer, säger Johanna Uhr, pressinformatör på Migrationsverket.

Varför kommer det här beslutet nu?

– De har lämnat in nya skäl till att han ska få stanna kvar. Vad de är kan jag inte gå in på. Det kommer att göras en ny prövning.

En demonstration för att stoppa utvisningen pågick under dagen. Maria och hennes tillförordnade vårdnadshavare Eva Wall var på plats för att delta i demonstrationerna.

– Det är ett trettiotal personer på platsen där jag är nu. Men demonstrationen är uppdelad på tre olika ställen, säger Ewa Wall.

Enligt vittnesuppgift ska polisen ha gjort ingripande mot vissa demonstranter.

Det ska enligt demonstranterna ha varit sammanlagt åtta afghaner som var tänkta att flygas direkt till Kabul under dagen.

Tolvåriga Marias kamp för att hennes pappa ska få stanna i Sverige har uppmärksammats stort. Maria och hennes klasskamrater på Sörbyängsskolan har demonstrerat både i Flen och Stockholm, men inget har hjälpt.

– Vi lämnade in en överklagan i fredags och kompletterande den i lördags. Det har publicerats artiklar i Afghanistan om att Vali har konverterat. Nu verkar det som att Migrationsverket vill ta ställning till de nya uppgifterna.

Vali Ahmeds advokat har också överklagat utvisningsbeslutet flera gånger men fått avslag.

Utvisas pappan har

Maria inga föräldrar kvar i Sverige.

– Vi har kommit in med nytt material som visar att afghanska ambassaden vet om att Vali har konverterat till kristendom. De kristna är väldigt utsatta i Afghanistan. Det har varit uppmärsammat på flera håll. Det är detta som migrationsverket nu vill ompröva, säger Per Gisslén, som är Valis advokat.

Enligt honom kan det dröja några veckor innan något nytt beslut kommer i ärendet.

Bakgrund

Maria Nazanin Ahmed var nio år när hon kom ensam till Sverige. Familjen splittrades när de försökte ta sig till Sverige via Turkiet.

Maria fick snabbt

permanent uppehållstillstånd och har sedan dess bott i Örebro och går nu i sexan på Sörbyängsskolan.

Förra året kom hennes pappa till Sverige från Afghanistan. Han bodde i ett år tillsammans med sin dotter här i Örebro men ska nu utvisas.

Marias mamma och syster befinner sig i flyktingläger i Grekland. Nu protesterar hennes klasskamrater mot utvisningen. Även politiker i Örebro har engagerat sig i fallet.

Mer läsning

Annons