Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie-Louise har blivit hela Sveriges städtant 

Hon har blivit hela Sveriges städtant och sticker inte under stol med att det är rätt kul. För plötsligt händer det något. Folk har börjat intressera sig för städning och livsmedelshygien.

Annons
Fascineras av bakterier. Marie-Louise Danielsson-Tham vet det mesta om livsmedelshygien. Nu är hon också tv-kändis.

På tisdagskvällarna ockuperar Marie-Louise Danielsson-Tham tillsammans med kollegan Marléne Eriksson tv-rutan i ”Sveriges städmästare”. Deltagarna ska ha roligt, det ska inte vara förnedrings-tv, säger hon själv.

Hon är utbildad veterinär och professor i livsmedelshygien vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Lärarens roll är tämligen lik programledarens, tycker hon.

-Man måste underhålla, få publiken med sig och skapa ett intresse, annars når man inte ut med budskapet.

På vissa sätt har vi blivit sämre på att städa. Vi storstädar inte längre ett par gånger om året utan försöker hålla mera snyggt på ytan och glömmer att göra rent där det inte syns.

Marie-Louise tar kylskåpet som ett exempel och visar en bakterieodling från ett kylskåp.

-Titta runt omkring det där runda hålet på kylskåpsväggen där vattnet ska rinna ut. Där samlas bakterier och det kan snabbt bli en smittkälla.

Hon är också skeptisk till vissa maträtter, undviker till exempel att äta råbiff och nobbar också syltor och röror på julbordet. Varje år blir 1,3 miljoner svenskar matförgiftade. Om vi var noggrannare med förvaring och tillagning skulle färre bli sjuka. Kall mat ska förvaras i max fem, sex grader, säger hon.

Läs en längre intervju med Marie-Louise Danielsson-Tham i söndagens papperstidning eller köp NA digitalt här!

Mer läsning

Annons