Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märit ger läxhjälp till asylsökande

När de unga flyktingarna kommer ensamma från Somalia och Afghanistan ger Märit Anhammer dem något som kanske är lika värdefullt som mat och tak över huvudet. Hon hjälper till att bygga ett nytt liv med hjälp av ord. Hon är läxhjälp och veckans örebroare på Stadsliv.

Annons
veckans örebroare. Märit Anhammer trivs mycket bra som läxhjälpare, här med eleven Kaltun Hassan. Foto: Anders Erkman

Kommunen tar emot asylsökande ungdomar som kommer ensamma till Sverige. Ofta kommer de från Somalia och Afghanistan. Märit är en av dem som hjälper ungdomarna med läxorna. Märit är läxhjälp i svenska och samhällskunskap.

– När jag blev pensionär ville jag göra något som kändes viktigt. Jag ringde kommunen och frågade om jag kunde vara till hjälp. På kommunen tipsade man om läxhjälpen, berättar Märit som tidigare arbetade på Samhall i Örebro. NA Stadsliv utser henne till ”Veckans örebroare” eftersom hon gillar att hjälpa andra människor. Märit arbetar gratis på Örebro kommuns utslussverksamhet som ligger på Slottsgatan.

– Jag är utbildad till socionom och är intresserad av människor. Min ”lön” är den fina uppskattning jag får från ungdomarna som är mellan 18 år och 21 år. Jag själv lär mig också mycket. Jag får insikter och direkta lärdomar. Det är mycket viktigt att ungdomarna får hjälp att lära sig svenska språket. Kan de tala, förstå och skriva svenska kan de klara sig bra i Sverige, säger Märit Anhammer.

Info om Utslussverksamheten inom Örebro kommun:

Versamheten startade 1 september 2011 och vänder sig till ungdomar som fyllt 18 år och flyttat från boende för ensamkommande barn till egen lägenhet. En annan målgrupp är ensamkommande barn och unga som bor i familjehem. De som bor i familjehem behöver inte vara 18 år för att ingå i verksamheten.

Insatsen är öppenvård och beviljas som längst till ungdomen fyller 21 år. Syftet med verkasmheten är att stärka ungdomarna i sin förmåga att klara sig själva samt underlätta etablering i det svenska samhället.

I verksamheten erbjuds läxstöd, vägledning inom områden som hälsa, arbetsmarknad och ekonomi samt samtalsstöd. Vi har ett nära samarbete med skola, det civila samhället och olika myndigheter. Vår ambition är att ungdomarna ska skapa nya kontaktytor och bredda sitt sociala nätverk.

Mer läsning

Annons