Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare lät avverkaskog med fornlämning

På nytagna satellitbilder upptäckte Skogsstyrelsen att en markägare norr om Örebro avverkat stora mängder skog utan tillstånd. På marken fanns också en fornlämning.

Annons

Händelsen inträffade i mars 2010 och har anmälts av Skogsstyrelsen till Åklagarkammaren i Örebro. Markägaren lät en annan person föryngringsavverka och köpa timmer från ett skogsparti motsvarande 2,2 hektar utan att anmäla detta. Skogsstyrelsen upptäckte avverkningen på nytagna satellitbilder och kunde i början av februari i år få avverkningen bekräftad genom att besöka området norr om Örebro.

Torplämning

På skogsfastigheten finns också ett fornminne i form av en torplämning. Den är klassad som kulturhistorisk lämning av Riksantikvarieämbetet och därför skyddsvärd. Avverkningen har skett i direkt anslutning till torplämningen.

Enligt skogsvårdslagen måste föryngringsavverkning omfattande minst 0,5 hektar ska anmälas till Skogsstyrelsen minst sex veckor i förväg. Skogsstyrelsen skriver i sin anmälan att förseelsen inte kan anses som ringa.

Mer läsning

Annons