Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massor av resenärerstrandsatta i Örebro

Roger Öhman suckar när han tittar på SJ:s informationstavla. Inställt, inställt, inställt.
- Jag kollade SJ:s hemsida, men jag hittade inget om det här tåget. Men nu framgår det med icke önskvärd tydlighet att det är inställt, säger han.

Annons
Birgitta Björkebäck hade tänkt åka till Sundsvall på söndagen. Hon är fortfarande kvar i Örebro.

Roger arbetar på handelsbanken i Stockholm och hade försökt komma iväg till Stockholm redan 06.17 från Örebro södra. Han hade kollat hemsidan även då, men hittade ingen notering om den avgången. Inte heller på informationstavlan inne i vänthallen fanns någon uppgift om att tåget skulle vara inställt.

- Några minuter före avgång gick jag ut på perrongen och när jag tittade på informationstavlan igen stod det plötsligt att avgången va inställd, säger han.

Örebro har hamnat i kläm mellan två av tågtrafikens stora problemhärdar just nu: Hallsberg och Köping. Följden blir att inte ett enda tåg kommer att anlända eller avgå från Örebro förrän tidigast klockan 12. Men även eftermiddagen är osäker. Det som händer klockan 12 är att SJ:s anställda ska få en prognos för resten av dagen.

En man med ryggsäck står med nedböjt huvud i kassan när han får det ovälkomna beskedet från SJ-personalen:”I nuläget kan vi inte lova att du kommer fram i dag över huvud taget.”

I kassan intill står fyraåriga Alexandra och rycker i mamma Katarinas jacka.

”Mamma, jag vill åka i dag.

”Men det går inte”.

”Jo, jag vill.”

De hade tänkt åka till Växjö klockan 12.15, men efter att ha hört om den osäkra prognosen som väntas komma klockan 12 bokar Annika om biljetterna tills i morgon.

- Jag törs inte chansa. Nu får vi åka hem igen, säger hon till sin dotters stora besvikelse.

Birgitta Björkebäck från Sundsvall har suttit fast i Örebro i över ett dygn. Hon har varit och häålsat på sin mamma, men skulle ha åkt hem i går.

- Då gick det inga tåg alls, så jag bokade om tills i dag i stället. Men nu har jag köpt en bussbiljett, säger hon.

Birgitta undrar om hon själv kommer att behöva stå för sin förlorade arbetsinkomst, och om SJs ersätter hennes biljett nu när hon har valt bussen i stället, men hon tar ändå tågproblemen med ro.

- Jag är inte upprörd. Det känns mer som att ”jaha, blev det så här nu?”

Det enda tåget som står inne på Örebro central är ett långt nattåg från Luleå. Det var på väg till Göteborg, men nu har det stått stilla i Örebro i över åtta timmar.

Roger Öhman från Örebro möttes av ett helt annat budskap på informationstavlan än på SJ:s hemsida.

Mer läsning

Annons