Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat som blir över till dem som behöver

Ekershallen har ledsnat på att slänga bort livsmedel som kunderna ratar. Nu inleder man ett samarbete med Ria Dorkas, som får ta hand om den överblivna maten för sin utspisning.

Annons
Förmiddagsfika på Ria Dorkas. Ingbritt Stålgren och Per Helgesson tillsammans med en gäst.

Idén kommer från Stockholm där flera Icahandlare lämnar överblivna livsmedel till olika hjälporganisationer. I Örebro är det Ria Dorkas som får ta hand om maten till hemlösa, missbrukare och socialt utsatta.

– I dag måste vi handla maten i butik som alla andra, säger Per Helgesson, vice föreståndare på Ria Dorkas. Men behovet är större än vi klarar av med nuvarande resurser.

Tvingas kasta

Liksom alla andra livsme-delsbutiker tvingas Ekershallen kasta en hel del fullt tjänliga livsmedel.

– Vi slänger säckvis varje dag, säger Patrik Malmberg på Ekershallen. Mycket bröd, frukt och grönt men också charkvaror. Någon liten del går till djurforder men det allra mesta slängs i soptunnan.

Bröd slängs redan dagen före sista förbrukningsdag. Det blir 10–15 säckar bröd i veckan.

– Folk köper bara det färskaste i hyllorna, säger Patrik Malmberg. När sista förbrukningsdag närmar sig går det inte att sälja.

Går utmärkt att äta

En gurka som är lite dålig i en ände, en banan med några fler bruna prickar än normalt, ett lätt skamfilat äpple – det finns mycket som går alldeles utmärkt att äta fast det inte går att sälja, menar Patrik Malmberg.

Tanken är att Ekershallen tre dagar i veckan ska ställa ett varusortiment till förfogande som Ria Dorkas får välja bland. Ria Dorkas avgör vad som ska tas om hand och serveras. Inget som passerat sista förbrukningsdag kommer att lämnas ut.

Miljökontoret har givit klartecken till projektet.

Men hur känns det att servera mat som ratats av oss konsumenter?

– Det är ju inte dålig mat, det är fullt godtagbara livsmedel det handlar om, säger Per Helgesson. Problemet är att vi konsumenter är så bortskämda. Vi ratar bröd som inte är dagsfärskt. Jag köper inte en gurka som är dålig i ena änden om det finns perfekta gurkor. Gör du?

– Jag är själv 60-talist, en generation fostrad i slit och släng, som stirrar sig blind på datum. Men vi kan faktiskt använda smak och lukt för att själva avgöra.

Han ser bara vinnare i samarbetet med Ekershallen.

– Personalen på Ekershallen får göra en samhällsnyttig insats och vi får större möjligheter att hjälpa. Och vi löser ett stötande samhällsproblem, att fullt duglig mat slängs bort.

Säsongsbunden

Per Helgesson har lärt sig att örebroarnas givmildhet är en aning säsongsbunden.

– När det är kallt och i jultider tänker folk på hemlösa och utslagna och skänker en del, säger han. Men behovet finns 365 dagar om året. Genom samarbetet med Ekershallen ökar våra möjligheter att hjälpa.

Och så vill han få oss att tänka en tanke: I en förening med 250 medlemmar skänker var och en ett paket kaffe till Ria Dorkas. Det skulle räcka till hela årsbehovet.

Känsliga bananer blir svårsålda med för många bruna prickar, har Patrik Malmberg på Ekershallen lärt sig.

Mer läsning

Annons