Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matdags i ”Brevens bräk”

I Brevens bruk finns något så ovanligt som en fårförening.En förening med fyra medlemmar och 100 får.

Annons
Matklockan har ringt. Gunnel Marchesini i full karriär mot matutdelningen i fårhagen, som ligger alldeles vid bruksorten Breven. I bakgrunden maken Bruno.

Det var Brevensbon Gunnel Marchesini som för fem år sedan kom med idén.

– Jag har alltid velat ha djur, och får är väldigt trevliga, säger Gunnel.

Gunnel och tre till från Breven gick en kurs i Vingåker för fårskötsel. Sedan åkte de på studiebesök till en gård i Sydnärke.

Där fanns två lamm som föddes upp på flaska.

– Jag höll på att smälta så söta de var.

Gunnel ville ta med dem hem till Breven. Hennes man Bruno satte sig emot.

– ”Du kommer bara att ta in dem i huset”, sa han, och det skulle jag ju ha gjort, säger Gunnel.

En högst tillfällig lösning blev att inkvartera lammen i ett villagarage i Breven. Därefter flyttades de till en boende i Skira, med tillgång till hagar.

Tanken malde på att ut-öka antalet får.

– Men hur håller man en skock får utan att bli bunden till händer och fötter? Jag och en annan Brevensbo kom då på detta med att bilda en förening för att dela på ansvaret.

Fyra medlemmar är de nu i föreningen. De delar på skötselansvaret och har var fjärde vecka var. Just den här veckan är det Gunnels tur att titta till de cirka 100 fåren som sommartid går i hagar som föreningen arrenderar av Brevens Bruk AB. På vintrarna hålls fåren i en ladugård som också ägs av bruket.

Alla Brevensfåren har namn.

– Där går Idun, Lotta med bläsen, Klara, James Bond 007, och bakom dem går Ulla och hennes unge, lilla Bonus, säger Gunnel med värme i rösten.

Får-Ulla skulle egentligen inte ha blivit betäckt, men en pilsk bagge hoppadeöver staketet och passade på i ett obevakat ögonblick. Och så har vi lilla Solo. En lammunge som blivit bortstött av sin mamma. Därför måste han ha nappflaska fem gånger om dagen. Men det fixar fårföreningen.

– Jag åker till hagen klockan sju varje morgon, säger Gunnel, som är pensionär.

Ansvarig fårskötare kollar dagligen att fåren har rent vatten, och att det finns kraftfoder i krubborna.

– Lamningen klarar vi själva och klippning av klövar, men när det är dags att klippa päls tar vi hjälp av ett proffs, säger Gunnel.

Föreningen håller tre raser: Gotlands får, fin-ull och rya. Ullen säljs till ett spinneri, och är det dags för slakt tar man upp beställningar på kött. Och det blir även en hel del fårskinn.

Det finns även ett djupare syfte med fårhållningen, och det är att upprätthålla en levande landsbygd. Föreningen har fått EU-bidrag för att göra en förstudie för att kunna ta emot fler studiebesök. Förra året hade man besök av en grupp studenter från Tanzania, ledda av Kvinnerstaskolan.

Fårhållningen ger inga pengar, förklarar Gunnel. – Men vi mår alla så himla bra av att hålla på med det här ...

Fotnot. Förutom Gunnel är LG Jörgensen, Mariola Slywinska och Karin Hellström med i föreningen.

Matklockan har ringt. Gunnel Marchesini i full karriär mot matutdelningen i fårhagen, som ligger alldeles vid bruksorten Breven. I bakgrunden maken Bruno.
Ta´t lugnt. Det finns så det räcker åt alla.
Flasklamm. Lilla Solo som tittar in i kameran stöttes bort av sin mamma Mia, och matas nu med nappflaska av föreningens fyra eldsjälar.

Mer läsning

Annons