Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med i exklusiv klubb - för skattepengar

Örebros kommundirektör Staffan Isling har gått med i ett exklusivt nätverk för toppchefer. Medlemsavgiften, 33 500 kronor per år, betalas av Örebro kommun.

Annons
Staffan Isling.

Staffan Isling ser medlemskapet i IS Directors club som ett sätt att vidga sina vyer och fylla på sin egen kompetens, eftersom han inte gått någon egen utbildning på många år.

– Det är rätt dyrt att vara med, men när jag tittar på de föreläsare som kommer kände jag att det var intressant och prisvärt, säger han.

IS presenterar sig som det ”mest exklusiva och värdeskapande nätverket i Skandinavien”. Företaget startade i Danmark 2005, och etablerade sig i Sverige i mars i år.

– Vi arrangerar nätverksgrupper för toppföretagsledare i Svenskt näringsliv och offentlig sektor. Vi tar bara in de som vi själva vill ta in, eftersom det är jätteviktigt att kvalitén är så hög som möjligt, säger Edvard Simberg på IS Directors club.

Medlemmarna delas in i nätverksgrupper, efter ett år blandas grupperna om. Dessutom ordnas toppmöten i Köpenhamn med internationellt kända föreläsare. IS ingår i IAC, International Associate Clubs, vilket ger medlemmarna tillträde till speciella hotell, golfbanor och internationella klubbar, varav två i Sverige.

– Ja, man får tillgång till exklusiva klubbar, och de allra flesta tycker det är skönt att känna sig lite viktig. Men det är inte det man blir medlem i IS för, jag brukar inte ens nämna det, säger Edvard Simberg.

I stället är det föreläsarna och de genomtänkt sammansatta nätverksgrupperna som är företagets styrka, menar han. Vilka som är medlemmar avslöjas inte, men det är inte ovanligt att de kommer från offentlig sektor, enligt Edvard Simberg.

– Det finns grupper där till och med 50 procent är från offentlig sektor. Det beror lite på tajming, ibland passar det väldigt bra in i vissa grupper.

Hittills har Örebro kommundirektör Staffan Isling bara hunnit vara med på ett möte. Han säger att han tänker testa IS under ett år och se vad det ger.

– Vi är en grupp på 30 personer som kommer från olika delar av svenska arbetsmarknaden med chefer från privata näringslivet, fack och statliga verksamheter.

Jag träffar nya människor och lär mig nytt på det sättet. Jag gör ju inte det här för privat utan yrkesmässig profession jag är rädd om och vill utveckla.

Lena Baastad (S) är den som styr över kommunchefen i egenskap av kommunstyrelsens ordförande. Hon känner inte närmare till själva nätverket, utan har gått på kommundirektörens bedömning om en viktig del i hans kompetensutveckling och godkänt kostnaden.

– I dag är det väl ofta så att nätverk även fungerar som utbildning och kompetensutveckling, säger Lena Baastad.

IS Directors club

Vilka: Främst vd, eller utvalda funktionschefer/vice vd från större företag.

Pris: 33 500 kronor exklusive moms per år, samt ytterligare 2 500 kronor vid inträdet.

Att bli medlem: Enbart inbjudna, och befintliga medlemmar har vetorätt.

Verksamhet: Fem gruppmöten per år i Stockholm, med en kort extern föreläsning och informellt nätverkande. Toppmöten i Köpenhamn i april och september. Låst grupp på Linkedin.

Extra förmåner: Tillgång till 250 internationella klubbar via IAC, med golfbanor, prioriterad bokning av privata jet, hotell med mera.

Sekretess: Gruppmöten sker under sekretess och därmed utan referat. Medlemslistor ska behandlas förtroligt.

Varför: Medlemmarna har själva uppskattat att medlemskapet öppnar dörrar och är bra för en långsiktig planering av sin karriär.

Källa: IS

Mer läsning

Annons