Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med öga för det kungliga

Var det ett långt kliv för prins Daniel från Ockelbo in till kungafamiljen, var det ett minst lika långt kliv för deras hovfrisör. Peter Ljung från Garphyttan spenderade sin lördag på kungliga slottet.

Annons
Rick ljung växte upp i Garphyttan utanför Örebro och jobbar i dag som frisör åt kungahuset.

Man kan säga att Rick Ljung föddes i Stockholm 1994. Men 22 år tidigare föddes Peter Rickard Ljung i Garphyttan. Han gick frisörlinjen på Virginska skolan och flyttade senare till Stockholm.

–Jag har alltid vetat att jag ville bli frisör. Jag gjorde ett anställningsprov på Björn Axén och fick jobbet på stående fot. Eftersom det redan fanns en Peter på plats fick jag använda mitt mellannamn, där och då föddes Rick. Alla jag lärt känna här, känner mig som Rick. Jag hittade hem direkt i Stockholm, jag insåg att jag verkligen är en storstadsråtta och mognade här. Jag fick självinsikt.

Hur kom du att arbeta för kungahuset?

–Företaget Björn Axén är kungliga hovleverantörer och jag hade förmånen att bli introducerad av Peter Hägelstam som är drottningens frisör. Det är en ära att få arbeta för kungahuset om de önskar mina tjänster.

Vad kan du berätta?

–Inte mycket, det är diskretion som gäller. Det gäller alla kunder. Det är en fråga om förtroende.

Är du någonsin nervös?

–Ja, det kan jag vara, oavsett vilken officiell person jag träffar. Men visst har tanken på var jag är och vem jag hjälper slagit mig. Men noggranna förberedelser gör att man inte blir så nervös.

Hur har veckan sett ut?

–Vi har haft runt 30 frisörer ute på fältet för att ta hand om parets gäster som vill få hjälp. Personalen har i förhand fått veta vilka de ska hjälpa för att kunna samla på sig information om hur de kan tänkas vilja ha sitt hår. Alla frisörer gör regelbundet uppsättningar, men inför detta har vi tränat extra mycket för att vara så väl förberedda vi kan. Hur man kan fästa olika tiaror, kunna erbjuda ett brett lager av alternativ beroende på tidsram och tekniker för hur man handskas med äkta juveler.

Vad gjorde du på bröllops-dagen?

–Jag kan inte säga så mycket, men jag spenderade större delen av dagen på slottet och hjälpte kungafamiljen. Resten av bröllopet följde jag på tv.

5/5. Sagolikt vacker i sin enkelhet. Håret tar ingen plats utan hålls rent bakåtkammat i en nack chinjong, för att ge plats åt kemédiademet och slöjan. Diademet har blivit något av en ”Bernadottesk” tradition. Både hennes mamma och två av kungens systrar har haft den när de gifte sig. Även slöjan har mamma haft, men här är den omgjord och uppdaterad, men fortfarande runt fyra meter lång. Det känns typiskt Kronprinsessan att göra dessa val och knyta ann till traditionen.Bruden bär även armband i samma serie som diademet. Det finns även ett halsband och en brosch i setet, men jag tycker hon gjorde helt rätt i att välja bort dem. Klänningen är designad av Pär Engsheden och har framför allt ett otroligt vacker i ryggen med en V-form. Mest oväntad är att klänningen inte har lång ärm. Många förväntade sig nog det, det är kul och lite vågat i de här sammanhangen att våga gå ifrån det.
5/5 Drottning Silvia.Så vacker i det Brasilianska diademet. Drottningen har öppet hår, vilket är ganska ovanligt. Jag tror att det är första gången som bär det tillsammans med det diademet. Men drottningen har sitt hår utsläppt oftare nu för tiden, det är jättefint och klädsamt. Runt sin hals bär hon ett halsband med topaser som kräver en något djupare urringning. Topaserna matchar klänningens rosa nyans.
5/5 prinsessan Madeleine. Klänningen är fantastiskt och klassisk prinsessdröm. Den känns även typisk henne. Även frisyren är en typisk Madeleinefrisyr. Hennes hår är sommarblont och självlockigt, hon tycker om att ha det klassiskt uppsatt med mjuka linjer. Sen är det roligt att hon för första gången får bära hennes farmors tiara, prinsessan Sibyllas diadem. Hennes halsband, med barockpärlor och safirer är riktigt gammalt, det kallas Intågssmycket. Safirerna går ton i ton med den blå klänningen.
3/5Fantastisk. Här bär hon Drottning Ingrids rubintiara i en mjuk uppsättning med en del volym. Hon kan verkligen vara vacker i sin porslinsfärgade hy och se ut som en sagoprinsessa. Dessutom har hon en otrolig trendkoll.
4/5 Kronprinsessan Mette-Marit har vågat mer och mer den sista tiden. Hon bär starkare makeup och vågar mer frisyrmässigt. Hon tenderade att försvinna i sina svala, pudriga färger och det är skönt att se henne blomma ut med lekfulla frisyrer. De är kanske inte alltid min smak, men det är bra. På bröllopsdagen hade hon ett fint diadem, men det var aningen konstigt lutat.
Kronprinsessan Letizia 4/5.Hon är väldigt trendig i välarbetad frisyr med inbakade flätor i uppsättningen. Den är ball och fräck, det får hon högt betyg för. Men tyvärr blir helheten lite rörig. Hon är väldigt trendig i välarbetad frisyr med inbakade flätor i uppsättningen. Den är ball och fräck, det får hon högt betyg för. Men tyvärr blir helheten lite rörig.
Ewa Westling3/5. Klänningen har fin färg och är enkelt skuren. Antagligen har hon tagit lite hjälp med själva koordinationen. Hon bär även den minnesmedalj som tillverkats i samband med bröllopet. Hade hon varit min mamma hade jag varit stolt över henne. Hon har en personlig stil.
Drottning Sonja av Norge 2/5. Det är ett plus att återanvända klänningar, men den här har vi sett många gånger tidigare. Kanske kunde hon ha valt någonting nytt. Jag är kanske inte så förtjust i ärmarna, det är lite mycket fjäril över dem. Men Drottning Sonja har djärv smak och hon är väldigt kunglig i sitt smyckesval.
Drottning Rania av Jordanien 2/5. Katastrofalt. Hon är världens vackraste men på bröllopsdagen var hon inte det. Jag vet inte vad som har hänt här.Det ska nog vara trendigt, men det ser bara slarvigt ut. Det är inte min smak. En så pass vacker drottning skulle kunna ha varit mer välgjord och det känns ovärdigt henne en sån här dag.
Drottning Margarethe av Danmark 5/5. Hon är verkligen urmoder för det majestätiska och mest kunglig av alla tycker jag. Hon kan konsten att klä sig personligt och samtidigt göra den kunglig. Hon har växt in i sin stil och klarar att bära upp starka plagg och smycken utan att det ser konstlat ut.
Filippa Reinfeldt 4/5. Hon är verkligen skitsnygg. Det är fint och smakfullt. Hon kan verkligen göra det bästa av sig själv. Det kan alla och då lyckas men verkligen.
Alla kungens systrar 3/4.(Christina Magnussson saknas på bilden)Désirée: Ametisterna i den runda kronan är lila och fina. Jag har inte så mycket att säga om det i övrigt.Margaretha: I vanliga fall får exempelvis kungens systrar låna juveler från kungens kammare, men här tror jag att Margaretha bär ett privat diadem som hon fick då hon fyllde 18 år.Birgitta: Här bär hon Drottning Sofias tiara. Den ser ut att sitta lite långt ner möjligen.

Mer läsning

Annons