Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Medierna ger fel bild av kvinnovåld”

Medierna ger en skev bild av mäns våld mot kvinnor.Det var författaren och journalisten Katarina Wennstams huvudbudskap när hon föreläste i Nikolaikyrkan på måndagskvällen.

Annons
Katarina Wennstam.

Katarina Wennstam har i flera böcker och reportage skildrat det våld män utövar mot kvinnor. Hon har kritiskt granskat hur rättsväsendet hanterar det här problemet liksom hur det skildras i medierna.

Under måndagskvällens föreläsning var det just medierna som stod i fokus.

Huvudbudskapet var att den totala bild som press, radio och tv ger av kvinnovåld och övergrepp har ganska lite med verkligheten att göra.

Det har att göra med mediernas vilja att rapportera om det spektakulära, det som avviker från normen.

– Det gör att medierna lyfter fram sådant som överfalls- och gruppvåldtäkter men struntar i att beskriva det som statistiskt sett är den vanligaste våldtäkten – nämligen den som sker inom hemmets väggar.

– På det sättet har våldtäkter inom äktenskapet blivit det onormala, menade Wennstam.

Farlig bildDen här bilden är farlig eftersom det gör att kvinnor som utsätts för övergrepp inte känner igen sig. Om en kvinna förväntar sig att en våldtäktsman ska se ut och agera på ett visst sätt blir det ännu svårare att polisanmäla den äkta maken eller sambon för övergreppen.

Det finns även andra schablonbilder som medierna gärna ger spridning åt, enligt Wennstam. Våldtäkter som begås av män med invandrarbakgrund får till exempel stor uppmärksamhet. Det är inte lika populärt att skriva om övergrepp där ”vanliga svenska, fina killar” är de skyldiga.

– Det är lätt att prata om dålig kvinnosyn när det rör någon som kommer från en annan kultur. Men varför skrivs det aldrig om vad det är som får svenska killar på en charterresa att tro sig kunna göra vad som helst med en tjej som har druckit för mycket?

Inte en kvinnofrågaFortfarande finns det mycket kvar att göra när det gäller samhällets syn på våldet mot kvinnorna. En av de viktigaste sakerna är att inse att våldtäkt faktiskt inte är en kvinnofråga.

– Det är männen som våldtar vi måste få stopp på. Vi ska inte skuldbelägga offren.

Katarina Wennstams budskap innehöll dock en god portion hopp. I dag finns det en större medvetenhet om den här frågan både hos medier och hos rättsväsendet.

– Till exempel har polisen genomgått en utbildnings- och utvecklingsvåg som saknar motstycke. Även inom lagstiftningen har det skett väldigt mycket om man tittar 40–50 år tillbaks i tiden.

Mer läsning

Annons