Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejeribyggnader står och förfaller

På den gamla mejeritomten på Norr står två byggnader och förfaller. Kommunen vill att de sparas men fastighetsägaren vill riva.

Annons
Ostlagret. Det här är en av de byggnader som kommunen vill att fastighetsägaren ska spara. Lagret byggdes 1946 och var på den tiden ett av de största och modernaste i Europa.

Det var hösten 2007 som verksamheten vid Arlamejeriet lades ner. Fastigheten köptes av Husherren AB som ägs av Leif Carlsson. De flesta av de gamla mejeribyggnaderna revs. Kommunen ville att fyra byggnader skulle sparas. Leif Carlsson gick med på att ha två kvar, det gamla ostlagret och en kontorsbyggnad. Men helst hade han velat riva allt. Han har därför ansökt om att få riva även de resterande byggnaderna och ärendet kommer upp i byggnadsnämnden om en månad.

Under åren som gått har ostlagret och kontoret utsatts för skadegörelse, fönstren är sönderslagna och det har klottrats och förstörts invändigt.

– Jag försökte få till en kompromiss med kommunen, om jag fick riva kontorsbyggnaden skulle jag spara ostlagret men om de inte går med på det så får de stå där.

Ska de bara stå och förfalla?

– Ja, inte vet jag vad det blir. Tidens tand tar väl allt ...

Går de inte att använda till något?

– Nej, det går inte.

Leif Carlsson berättar att han tänkt bygga 470 lägenheter på tomten men att han känner sig uppgiven på kommunen som tvingar honom att behålla de båda byggnaderna.

– Jag är 65 år, jag skiter i det här nu, säger han.

Eva Fransson är stadsantikvarie i Örebro och den som föreslagit att byggnaderna ska sparas. Hon tycker det är viktigt att stilar från olika tidsepoker i staden sparas.

– Det här är stiliga byggnader, ostlagret är ett stiligt funkishus med vertikala trapphusfönster. Även kontorsbyggnaden är fin med stora fönster.

Men de här byggnaderna ser ut som ganska vanliga 50-tals hus, varför är det så viktigt att de sparas?

– Även 1950-talet är viktigt. Det är en viktig del av vår historia. Örebro växte mycket under den perioden och det här är ett fragment från den tiden. Jag valde ut fyra byggnader som jag tyckte borde sparas. Det här är en årgång som försvinner lätt men som har stora estetiska kvaliteter. Inuti finns det väldigt fina trapphus med ädelträ och marmor.

Men två byggnader fick rivas?

– Ja, våra politiker tog det beslutet.

Och nu är det bara två kvar som står och förfaller?

– Ja, om fastighetsägaren hade velat ha kvar dom hade han spikat för fönster och dörrar tills det var dags att använda dom. Jag har ju förstått åt var det lutar ...

Finns det ingen skyldighet för fastighetsägarna att ta hand om byggnader som kommunen bestämt ska sparas?

– De får ju inte stå och förfalla så mycket att allmänheten kan komma till skada. Men de här byggnaderna finns inte än med i bevarandeplanen på ett formellt sätt.

Eva Fransson fortsätter.

– Det bästa är ju om kommunen kan komma överens med fastighetsägaren. Vi kan ju jämföra med Konsumbageriet som blev en fjäder i hatten för fastighetsägaren. Där har man haft kvar och bevarat det gamla bageriet men gett det en ny användning.

Ostlagret. Det här är en av de byggnader som kommunen vill att fastighetsägaren ska spara. Lagret byggdes 1946 och var på den tiden ett av de största och modernaste i Europa.
Sovplats? Eftersom dörrarna står öppna är det bara att gå in i de övergivna byggnaderna på mejeritomten och använda dem som man tycker passar bäst.
Minne. På väggen hänger anvisningar kvar sen det hela en gång i tiden var en mjölkcentral.
Snurr. Den vackra spiraltrappan i kontorsbyggnaden är en av anledningarna till att stadsantikvarien vill att byggnaden bevaras.
Väger tungt. En våg vittnar om forna tiders verksamheter.
Trasigt. Knappt en ruta är hel. Alla fönster är sönderslagna.

Mer läsning

Annons